Originální tvar a materiál vykouzlí ze schodiště klenot

td
11. 1. 2012 12:21
Nový pohled na schodiště - zkuste sklo, beton či neobvyklé osvětlení
Muž prochází kruhovým schodištěm v budově Capitol Hill ve Washingtonu.
Muž prochází kruhovým schodištěm v budově Capitol Hill ve Washingtonu. | Foto: Reuters

Schodiště dříve nebývalo nic, čím by se lidé ve svých domech chlubili. Mohutné kamenné kvádry, studený povrch a ostré hrany. Doba se ovšem posunula a s nimi i koncept interiérového schodiště. Dnes představuje spíše klenot, který se může chlubit neotřelým designem a funguje jako zajímavý doplněk bytu. Výběr materiálů i tvarů je opravdu bohatý a schodiště často připomínají spíše umělecké dílo, než užitnou konstrukci.

Nejmodernějším trendem je vzdušnost a otevřenost prostoru, které lze přizpůsobit i tvar a materiál schodiště. Velmi svěže působí například samonosné schody, kde je třeba ušetřit co nejvíce místa, najde své uplatnění točitý tvar schodiště. V poslední době se do módy vrací beton jako základní materiál, vypadá však trochu jinak, než si ho pamatujeme. Výhody betonu zůstaly, stále je poměrně levný, neuvěřitelně odolný a snadno se kombinuje s dalšími materiály. Navíc však přibyla elegance a styl. Hodí se zejména do futuristických a minimalistických interiérů, kde lze zachovat i jeho surovou strukturu.

Velmi stylově působí schodiště konzolová, kdy se jedná o jednotlivé stupně zasazené přímo do zdi. Schodiště se tak téměř vznáší v prostoru, dojem skvěle podpoří doplňkové nasvícení schodů. Podobný efekt nabízí také lomenicová konstrukce. Tu tvoří plná deska zalomená do tvarů stupnic a podstupnic, díky unikátnímu vzhledu se hodí do otevřených velkých prostor, aby vynikl nezvyklý tvar schodiště.

 

Právě se děje

Další zprávy