Okolí Vltavy v Praze má být atraktivnější

ČTK, ab
4. 4. 2012 10:47
Pražské nábřeží by mělo lákat k návštěvě i volnočasovými aktivitami
Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Praha - Vltavské nábřeží v Praze by mělo projít proměnou. Za tímto účelem se koná mezinárodní architektonická soutěž. Hledá náměty právě na novou podobu okolí řeky. Soutěž se týká nábřeží Vltavy a jeho blízkého okolí. Území je vymezeno dvěma mosty - železničním a Libeňským.

Návrhy by se měly zaměřit na využití současného potenciálu řeky, definování spojení řeky a metropole a také jde hlavně o vznik dobře vypadajících a přitažlivých veřejných prostranství, která nabídnou spoustu aktivit. Svůj podíl na soutěži nese i škola Architectural Institute in Prague. Uzávěrka soutěže je 14. května a návrhy zpracované v angličtině se mají odevzdávat pouze v digitální podobě.

Festival reSITE se zaměřuje na veřejná prostranství

Soutěž je pořádána v rámci festivalu reSITE. Ten se bude od 21. do 27. května konat v Praze a má v plánu zahájit debatu o změnách v urbánním plánování, které by měly vést k příjemnějšímu vzhledu veřejných prostranství nejen v hlavním městě, ale v celé republice. Hledá možnosti, jak dokázat, aby veřejná prostranství byla pro společenský život hodnotná. Festival reSITE nabídne konference, workshopy, promítání filmů, diskuze o designu veřejných prostranství. Festival si klade za cíl překonat propast zející mezi designéry, politiky, developery a veřejností.

Město se o nábřeží také zajímá

I pražská radnice se o nábřeží - pražské náplavky - začala zajímat. Hodlá vypovědět smlouvy jejich nájemcům, protože není spokojena s tím, jak náplavky spravují. Tato povinnost by měla přejít na město. Atraktivita řeky totiž není dostatečně využita a Pražané v této oblasti postrádají nabídku volnočasových aktivit.


 

Právě se děje

Další zprávy