Okap dostává na podzim zabrat. Je ten váš v pořádku?

Andrea Berniová
25. 10. 2012 11:00
Okap může mít nevyhovující rozměry, možná je i děravý, anebo ucpaný. Raději ho zkontrolujte
Rodinný dům se bez okapů neobejde
Rodinný dům se bez okapů neobejde | Foto: CZEHPO

Období podzimních dešťů a plískanic je v plném proudu. Zvládne ho váš dům? Okapy v tomto období dostávají opravdu zabrat. Měli byste jejich stav zkontrolovat. Třeba kovové okapy může po čase zničit koroze.

Děravý okap nezvládne zadržet přívaly vody ze střechy a dešťová voda se pak v proudech dostává přímo na fasádu. Po nějaké době se vlhkost může vsáknout až do interiéru. Tam možná přispěje ke vzniku plísně. Dostat později vlhkost a plíseň z interiéru nemusí být vůbec jednoduché.

Pravidelně z okapu odstraňujte nafoukané listí, které by ho mohlo ucpat. Voda by z přeplněného okapu vytekla a nastala by stejná situace jako u děravého okapu. Pokud není možné často kontrolovat, zda je okap ucpaný, můžete si na něj pořídit síťový kryt. Ten okapový žlab ochrání před spadaným listím.

Jak správně vybrat okap?

Je důležité vybrat správnou velikost okapu. Ta se odvíjí od velikosti střechy - čím větší plochu střecha má, tím více vody se na ni při dešti dostane a následně steče do okapu. Když vyberete příliš úzký či mělký okap, může z něj voda přetékat a dopadne to stejně jako u děravého či ucpaného okapu.

Čím se řídit při výběru okapů? Nízká cena může znamenat nevalnou kvalitu. Zkuste se poptat na zkušenosti vašich známých s firmami v okolí. Co se týče materiálů, můžete mít okapy třeba z pozinku, mědi či plastu.

Nevýhodou mědi je její atraktivita pro zloděje. Také časem koroduje a dešťová voda je poté kontaminována - k zalévání zahrady se tedy nehodí. Plastové okapy zase nemusejí být příliš pevné a barevně stálé. Záleží na tom, co od okapu očekáváte.

 

Právě se děje

Další zprávy