Odjíždíte na dovolenou? Zabezpečte domov proti zlodějům

Andrea Berniová
26. 6. 2012 7:00
Neberte hrozbu vykradení na lehkou váhu, může se to stát i vám

Blíží se čas dovolených, kdy celé rodiny odjíždějí a nechávají domy a byty opuštěné. Tím ale nahrávají zlodějům. Bojíte se, že na vás po návratu z dovolené bude čekat nepříjemné překvapení? Pak nenechte nic náhodě a svůj dům či byt dobře zajistěte.

To nejmenší, to můžete udělat, je požádat sousedy, aby k vám domů k večeru párkrát zašli a kromě zalití květin také na chvíli rozsvítili v několika místnostech. Možná díky tomu bude byt alespoň zdánlivě vypadat jako obydlený. Požádejte také někoho, aby vám vybíral schránku. Právě podle schránky přeplněné letáky také zloděj pozná, že byt je momentálně prázdný.

Investovat do zabezpečení se vyplatí

Nejlepší je, dbát na zabezpečení celoročně. Pokud máte rodinný dům, určitě si pořiďte bezpečnostní okna a dveře. Zloděje tak zastavíte, nebo mu vniknutí dovnitř alespoň ztížíte a možná si to rozmyslí. Hodí se i bezpečnostní folie, které zpevní okenní tabulky.

Pomohou i venkovní rolety - taktéž ztíží přístup do domu. Navíc můžete nastavit, aby se nepravidelně automaticky vytahovaly a stahovaly, čímž navodíte dojem, že v domě někdo je. V panelovém domě většinou stačí jen bezpečnostní dveře, pokud bydlíte ve vyšším patře. Dalším opatřením je alarm, který vám například pošle zprávu na mobil, pokud zaregistruje pohyb.

Stihnete ještě bezpečnostní zámek

Odjíždíte už brzy a na podobná opatření není čas? Pokud bydlíte v domě, zkuste alespoň nainstalovat venkovní osvětlení s čidlem pohybu. Zloděje minimálně znejistí a možná se začne obávat, že ho mohl někdo vidět.

Také výměnu zámku za ten bezpečnostní byste ještě mohli stihnout. Stejně tak požádat sousedy, ať se postarají o to, aby dům nebo byt vypadal obydleně.

--------------------------------------------------------------------------------

Nezapomínejte na zabezpečení domu.

 

Právě se děje

Další zprávy