Obtěžuje vás doma hmyz? Zjistěte, jak se ho zbavit

Andrea Berniová
3. 7. 2013 10:50
Mouchy, komáři, moli. Co se dá udělat s nevítanými návštěvníky našich domovů
Jak se zbavit nejen komárů?
Jak se zbavit nejen komárů? | Foto: Wikimedia Commons

Obzvlášť v létě bojujeme s otravným hmyzem doma i venku. Platí při tom základní pravidlo: Nejlepší je, když se hmyz vůbec nedostane do domu.

Částečně pomohou různé síťky do oken i do terasových dveří. ale úplně zabránit vniknutí much či komárů do interiéru je prakticky nemožné. Vletí tam třeba při otevření vchodových dveří.

Zkuste pasti i otrávené návnady

Když se hmyz do domu přece jen dostane, existují další možnosti, jak se ho zbavit. Prodávají se speciální návnady určené pro různé druhy hmyzu. Mucholapku známe všichni. O něco diskrétnější lepicí návnady, které se stanou zároveň pastí, jsou určené pro hubení šatních či moučných molů.

Proti mravencům zase pomohou jedovaté granulky či "domečky" s otrávenou návnadou. Prodávají se také spreje určené k hubení hmyzu. Proti komárům pomohou různé strojky s odpařovací náplní, které se zapojí do elektrické sítě. Výpary hmyz hubí či odpuzují.

Pavouci sice mezi hmyz nepatří, naopak se jím živí, ale ani oni nemusejí být v interiéru vítáni. Vyzkoušejte proti nim elektronický plašič pavouků. Ten vydává slabý zvuk, který těmto tvorům není příjemný a vyžene je.

Co s hmyzem na terase

Vyhnout se hmyzu třeba při posezení na terase už není tak jednoduché. Znovu pomohou různé pasti, třeba i na chytání a hubení vos. Další možností je svíčka, po jejímž zapálení se uvolňují výpary, které hmyz odpuzují. Na podobném principu fungují louče naplněné speciálním olejem proti hmyzu.

UV lapač hmyzu pracuje jinak. Když je zapojený v zásuvce, láká UV zářením různé druhy hmyzu. Když se k lapači ale hmyz přiblíží, je spálen.

 

Právě se děje

Další zprávy