Obnovujete nebo zakládáte trávník? Poradíme vám

Andrea Berniová
3. 4. 2012 10:14
Trávník potřebuje po zimě vaši péči. Je nejvyšší čas začít se mu věnovat

Váš trávník možná po zimě nevypadá zrovna zeleně a „zdravě". Je potřeba o něj pečovat. Víte, co dělat, aby vaše zahrada zase vypadala jako zelený koberec? Nebo trávník teprve poprvé zakládáte a netušíte, jak na to?

Při obnově doplňte osivo

Pokud trávník obnovujete, rozhodně začněte jeho provzdušněním. Zkuste vertikutátor. Ten trávník nejen provzdušní, ale také mu pomůže od mechu a plevelu. Ještě než trávu provzdušníte, posekejte ji, aby byla co nejkratší. Použijte také postřik proti plevelu. K větší hustotě trávníku pomůže, když na něj travní osivo ještě přidáte. Neobejdete se bez hnojiva. A samozřejmě je potřeba trávník zalévat, aby si udržel zářivě zelenou barvu a byl hustý. Porost musíte pravidelně sekat. Pokud necháte trávu dlouho růst, začne řídnout.

Zbavte se plevelů

Jestli chcete založit nový trávník, můžete pomalu začít. Trávník se seje od dubna do poloviny května. Nejprve chemickými prostředky (herbicidy) odstraňte veškerý plevel. Herbicidy se často nechávají působit po několik dní. Také urovnejte terén zahrady, pokud je to potřeba, a uhrabejte ho. Po vysetí už na to bude pozdě a nerovnosti by mohly zkomplikovat rovnoměrné sekání trávníku. Pak už můžete začít se setím. Na větší plochy se používá secí zařízení, ty menší můžete osít ručně, tedy rovnoměrně osivo rozhodit. Posléze semínka „zasekejte" do hlíny hráběmi. Celá plocha by pak měla být zpevněna zahradním válcem, nebo na zem položte desku a šlapejte po ní.

Trávník má různou odolnost

Travní směs vybírejte podle toho, jaká bude na trávník vyvíjena zátěž. Pokud po něm budou denně běhat děti, je třeba vybrat odolnější, který se rychleji regeneruje. Když víte, že bude trávník po celý den vystaven ostrému slunečnímu svitu, ptejte se po směsi určené do suchého prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy