Obložení z přírodního dřeva změní dům k nepoznání

td
10. 1. 2012 11:59
Obložení ze dřeva dům ochrání a dodá mu příjemnou atmosféru
Foto: Jan Langer

Dřevěné obložení se opět vrací do módy, a to nejen díky svým unikátním vlastnostem při ochraně fasády domu, ale hlavně zásluhou nezaměnitelného vzhledu přírodního dřeva. Návrat k přírodě se ve stavebnictví skloňuje téměř neustále, celkový vzhled exteriéru domu se navíc s dřevem obloženou fasádou posune od všednosti k luxusnímu dojmu. Navíc se nabízí desítky nejrůznějších dřevin s rozdílnými vlastnostmi, barvou i reliéfem, což umožňuje nepřeberné množství variací.

Obkladové dřevo dům nejen ozdobí, ale navíc ho i ochrání před povětrnostními vlivy. Díky obložení fasády se v zimě zvyšuje tepelná izolace, ale zároveň zůstává propustné. Nejčastěji se pro obklady využívá masivní dřevo borovice a smrku, které patří mezi nejdostupnější materiály. Praktičtější jsou ovšem dřeva tvrdá, mezi které patří většina listnatých stromů, jako je například jasan nebo ořech. Ty jsou však dražší a stejně jako ostatní druhy se potýkají s nestálostí objemu a možným bobtnáním. Vyžadují také povrchovou úpravu zajišťovanou nejčastěji použitím olejů.

Další možností je dřevo již zpracované. Například dřevotřískové desky se vyznačují naprostou tvarovou a objemovou stálostí a navíc nevyžadují žádnou povrchovou úpravu. Nedochází u nich ke změnám odstínu barvy a snadno se s nimi manipuluje. Dřevotříska však jen těžko nahradí nezaměnitelný a ušlechtilý vzhled přírodního dřeva. Mezi bezúdržbové materiály patří také thermo dřeviny, u kterých se vlivem vysokých teplot při zpracování zlepšuje stálost a životnost.

 

Právě se děje

Další zprávy