Období vrcholné tvorby manželů Machoninových

Období vrcholné tvorby manželů Machoninových
Jednotlivé realizace jsou představeny ve své úplnosti, včetně původních interiérů a autorského nábytku. Impulsem k uspořádání výstavy byl právě stav objektů projektovaných Machoninovými po více než třicetiletém provozu, kdy jim v četných případech uškodily rekonstrukce. 
 DBK - Dům bytové kultury Budějovické náměstí, Krč, Praha Eskalátorová hala. Úvodní projekt - 1968 Realizace 1972-81
Věra (nar. 1928) a Vladimír (1920 - 1990) Machoninovi studovali po válce. Své první domy, například kulturní dům v Jihlavě, který dnes hostí festival dokumentárních filmů, navrhovali v době diktovaného historismu, tzv. socialistického realismu. 
 DBK - Dům bytové kultury Budějovické náměstí, Krč, Praha Pohled z povrchového parkingu. Úvodní projekt - 1968 Realizace 1972-81   
Změnu přinesl až konec padesátých let. Machoninovi patřili spolu s Karlem Pragerem, Karlem Filsakem, manželi Šrámkovými a dalšími k nové silné generaci architektů. 
 Obchodní dům Prior - Kotva Náměstí Republiky, Staré Město, Praha Perspektiva. Soutěž  11/1969 Úvodní projekt  9/1970 Realizace 1971-75
Při utváření vlastního stylu vycházeli i ze znalosti světové architektury té doby, podpořené cestami na Západ. Inspirovala je brutalistní díla pozdního Le Corbusiera, Louise Kahna a ocelový brutalismus Jamese Stirlinga. Všichni byli také orientováni k architektuře, soustředěné na materiálové a konstrukční inovace. 
Svoji snad nejznámější stavbu  -  obchodní dům Kotva - koncipovali ne jako oslavu stávající společnosti, ale jako svébytnou a unikátní budovu s řadou stavebních inovací. 

 Obchodní dům Prior - Kotva Náměstí Republiky, Staré Město, Praha Model, nabídkový projekt. Soutěž  11/1969 Úvodní projekt  9/1970 Realizace 1971-75
Foto: Galerie Jaroslava Fragnera
Věra Tůmová
1. 11. 2012 15:00

Výběr z díla nejvýraznější manželské dvojice české architektury Věry a Vladimíra Machoninových představuje do 9. prosince obnovená výstava z Galerie Jaroslava Fragnera, nyní v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně. Prohlédněte si, která díla je patrně nejvíce proslavila.

 

Právě se děje

Další zprávy