O Novou zelenou úsporám je obrovský zájem, hlásí úřad

ČTK ČTK
12. 8. 2013 17:05
Od pondělí mohou lidé žádat o podporu ekologického bydlení v rodinných domech.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Pavel Baroch

Praha - O dotace z programu Nová zelená úsporám je obrovský zájem. Během prvního dne podalo žádost 1213 zájemců, kteří chtějí celkem 275 milionů korun. Informoval o tom mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.

"Od pondělní 10. hodiny do 16. hodiny podalo celkem 1213 zájemců o dotaci z programu Nová zelená úsporám žádosti za 275 milionů korun," řekl mluvčí.

Pondělí je přitom prvním dnem, kdy mohou zájemci o dotaci v první výzvě programu Nová zelená úsporám, která je zaměřena na podporu ekologického bydlení v rodinných domech, podávat své žádosti.

Výzva se zaměřuje například na zateplení, výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností a na efektivní využití zdrojů energie, výměnu zdrojů tepla na tuhá nebo ekologicky šetrné zdroje.

Ministerstvo na podporu vyčlenilo miliardu korun, dalších 800 milionů plánuje přidat z emisních povolenek a od úřednické vlády v demisi má slíbenu jednu až dvě miliardy korun z prostředků státního podniku Lesy ČR.

Zvýhodněny jsou v programu domácnosti postižené záplavami, kterým stát slibuje až dvacetiprocentní slevu na všechny typy daných opatření. První výplaty peněz plánuje ministerstvo na podzim a ukončení příjmu žádostí nastane až vyčerpáním stanovené alokace, nejpozději však 29. listopadu. Součástí nového programu je seznam odborných dodavatelů, to znamená, že dotaci mohou dostat žadatelé, kteří využívají legální firmy s legálními zaměstnanci. "To jsou další efekty pro stát," poznamenal ministr.

První zelená úsporám hospodařila s 21 miliardami korun a podpořila kvalitní zateplení a nové čisté zdroje tepla v minimálně 150 000 domácnostech. Nestačila ale všem žadatelům. Ministerstvo podle zástupce ombudsmana Stanislava Křečka navíc udělalo několik chyb, například neaplikovalo správní řád. Neúspěšní žadatelé se tak prý mohou obrátit na soud.

 

Právě se děje

Další zprávy