Nových bytů se v Praze prodalo víc, ležáků ale neubývá

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 1. 2012 12:48
Prodej zrychlil v posledním čtvrtletí
Bytový dům Na Topolce Na Topolce 1178/16, Praha 4 Developer: AT DEVELOPMENT a.s. Architekt/i: SHA - Šafer, Hájek architekti spol. s r.o.
Bytový dům Na Topolce Na Topolce 1178/16, Praha 4 Developer: AT DEVELOPMENT a.s. Architekt/i: SHA - Šafer, Hájek architekti spol. s r.o. | Foto: www.bestofrealty.cz

Praha - Blížící se růst snížené sazby DPH a klesající úrokové sazby hypoték v loňském roce povzbudily zájem o nové bydlení v Praze. V analýze to zjistila společnost Trigema.

Ta z dostupných zdrojů sleduje informace o developerské výstavbě v hlavním městě a zpracovává mimo jiné i údaje o počtu takzvaných "ležáků", tedy bytů, které jsou v nabídce dlouho po dostavbě projektu.

Podle analytiků Trigemy vzrostly prodeje nových bytů v Praze o 10 procent ve srovnání s očekáváním na začátku roku. K nabídce 7 098 volných bytů v průběhu roku přibylo na trh dalších 2809 bytů v nových projektech.

Celkově se v Praze za celý rok prodalo 3800 nových bytů, výrazné zrychlení bylo patrné zejména v posledním čtvrtletí.

"Můžeme za mírný úspěch považovat skutečnost, že se v průběhu roku 2011 prodalo o 982 bytů více, než jich na trh přibylo. Stále to však znamená, že na trhu je na začátku roku 2012 přes šest tisíc volných bytů. Dalších 2300 bytů, které jsou ještě volné, bude dokončeno v průběhu roku 2012," upozornila společnost Trigema.

Ležáků neubylo

Problémem pražského realitního trhu pak i nadále zůstávají takzvané ležáky - tedy byty, které se nedaří prodat ani rok po dokončení projektu. Z celkového počtu 2 614 volných dokončených bytů bylo v nabídce 770 déle než dva roky, za ležáky bylo možné považovat celkem 1677, které kupce nenašly déle než rok.

Experti navíc pro letošní rok očekávají spíš pokles poptávky daný zejména pokračováním recese i zmíněným zrychlením prodejů na konci loňského roku. Další plánované zvýšení DPH už trhu podobný impuls jako to letošní pravděpodobně nedá.

Šéf Trigemy je s odhadem budoucnosti opatrný. "Rozhodující vliv budou mít skutečnosti, které neumíme předvídat. Jde o další vývoj dluhové krize, postoj bank k hypotékám a vůbec k úvěrování developerů a v krátkodobém horizontu především o tom, jaká bude DPH v roce 2013," upozornil Marcel Soural.

 

Právě se děje

Další zprávy