Nové byty zdraží kvůli DPH. Radíme, jak ušetřit

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 12. 2011 6:00
Pokud byt zaplatíte ještě letos, použije se nižší sazba DPH nehledě na datum kolaudace
Foto: Jan Langer

Praha - Stoupne výš daň z přidané hodnoty za stavební práce, zvednou se ceny nemovitostí. Nakupujte teď, než se zvýší DPH! Podobné věty a výzvy slýcháme pravidelně od té doby, kdy začalo být jasné, že nižší sazba DPH vzroste, nebo se snad úplně zruší.

Developeři si díky plánovanému zvýšení sazby libovali, jak jim byty v roce 2011 pěkně ubývají.

Od kterého okamžiku ale zaplatíte vyšší sazbu DPH? Záleží na datu dostavění bytu, nebo na datu, kdy jej zaplatíte?

Redakce Aktuálně.cz se na to zeptala realitních makléřů.

Důležité je datum platby

Reklamy developerů lákající na včasný nákup nijak neklamaly. Pokud jste byt zaplatili ještě v roce 2011, zaplatíte nižší sazbu DPH - i když bude dům zkolaudovaný až po 1. lednu 2012, kdy začne platit vyšší sazba DPH.

"Rozhodujícím faktorem pro nákup nemovitosti je den zaplacení kupní ceny na účet developera. Pokud se nemovitost zaplatí před koncem roku, byť není dostavěná a k nastěhování dojde až v roce 2012, je DPH stále stejná jako v roce 2011," vysvětluje ředitel pražské pobočky RK Evropa Lukáš Bůva.

Ovšem stejná logika platí i v případě, že v roce 2012 koupíte novostavbu dokončenou v roce 2011 nebo dříve. "Pokud zaplatíte část kupní ceny v roce 2011 a část v roce 2012, budete platit nižší z částky zaplacené v roce 2011 a vyšší ze zaplacené v roce 2012," upřesňuje Jan Zachystal z realitní kanceláře Re/Max Alfa.

Zvýšení sazby daně z přidané hodnoty se ale týká pouze novostaveb, ne starších bytů.

Zaplatí růst ceny kupci?

Na rozdíl od jiného zboží, jehož cena se počítá na desítky nebo stovky korun, není růst ceny nemovitostí o čtyři procenta  zanedbatelný. Jde o rozdíl v desítkách tisíc korun, u dražších bytů může zvýšení DPH znamenat i přirážku přesahující 100 tisíc korun.

Navzdory tomu ale realitní makléři nepředpokládají, že by ceny nových bytů vzrostly o 4 procenta. Realitnímu trhu totiž stále vládnou kupci a je v zájmu developerů prodat byty co nejdříve, aby se z nich nestaly ležáky.

"Zvýšení cen o čtyři procenta si za současné situace na trhu mohou dovolit jen u opravdu mimořádně atraktivních projektů, o které je velký zájem. Naopak u méně atraktivních projektů rozhodně nepředpokládám, že by došlo k navýšení cen," konstatoval Zachystal.

Podle Lukáše Bůvy lze spíš očekávat další akční nabídky, které budou k bytu nabízet například kuchyňskou linku nebo parkovací stání zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy