Nová služba: Dům před prodejem prověří inspektoři

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
29. 3. 2012 12:25
V Česku se začíná rodit trh prověřování stavu bytových nemovitostí před jejich prodejem
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: ČP

Praha - V Česku se začíná pomalu rodit nový trh prověřování stavu bytových nemovitostí před jejich prodejem. "Podobná služba dosud v České republice téměř neexistovala," říká Marie Báčová, poradkyně předsedy České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Volné místo na trhu chce využít například tuzemská skupina Dek. Firma tento týden oznámila, že letos očekává desetinásobný nárůst poptávky po prověření nemovitostí. Nyní těchto inspekcí dělá několik desítek ročně, letos očekává zakázky v řádu stovek inspekcí.

"Vyšší zájem je dán oživením realitního trhu a zároveň zvýšenou opatrností investorů, kteří po ekonomické krizi důkladněji zvažují, za co své peníze utratí," říká Ctibor Hůlka ze společnosti Dek.

Tato firma v rámci služby s názvem Nemopas vyvinula metodiku, která byty a rodinné domy hodnotí před prodejem podle sedmi základních parametrů. Prověřuje například statiku, izolaci před vlhkostí, hluk nebo stav technického zařízení budovy.

Nejen pro starší stavby

Kontrolu uskutečňuje nejen u starších staveb, ale například také u nových bytů, jejichž kvalita je podle Hůlky často špatná.

Cena inspekce se pohybuje u běžného rodinného domu od deseti tisíc korun. Provozovatelé služby zdůrazňují, že tato investice může zájemcům o koupi nemovitosti ušetřit mnohem větší částky.

Vedle popisu aktuálního stavu domu získá zájemce navíc ocenění nemovitosti včetně vyčíslení nákladů na sanaci vad.

Nemopas není jediný

Prázdné místo na trhu už stačilo přilákat také další firmy, a to i ze zahraničí. Do Česka míří kanadská franšíza A Buyer's Choice Home Inspections, z tuzemských firem nabízí podobnou službu také společnosti Bytecheck nebo Absolut-In.

"V České republice inspekce nemovitostí k bydlení zatím rozhodně rozšířená není," potrvzuje Marie Báčová. Z podobných služeb dosud zatím například Cech klempířů, pokrývačů a tesařů nabízel takzvanou inspekci řemesla, která ale prověřovala jen stav střech.

 

Právě se děje

Další zprávy