Nepotlačujte originalitu půdních bytů, zvýrazněte ji!

td
26. 1. 2012 9:43
Půdní prostory byly dříve spíš trestem, dnes patří mezi nejvyhledávanější moderní byty
Foto: Ritzy.cz

Zatímco dřív byla místnost se zkosenými stěnami považována pouze za praktické úložné prostory, dnes se tyto atypické byty dostávají do středu zájmu všech zájemců o bydlení. Podkroví totiž láká zejména atraktivním a neobvyklým řešením, které na pohled vypadá velmi působivě, při jeho zařizování se však majitelé pravděpodobně setkají hned s několika úskalími, jež znepříjemňují shánění nábytku a vybavení. Vyplatí se však výzvu v podobě skosených ploch přijmout, výsledek totiž opravdu stojí za to.

Právě kvůli nepravidelnosti podkrovního bytu se dostupné prostory opticky ještě zmenšují, může se tak objevit problém s nedostatkem světla. Málo oken ovšem z takového bytu dokáže snadno vytvořit temnou noru, pokud je tedy možné okno přidat, neváhejte. Pro prosvětlení se hodí také světlá výmalba, pokud přesto vyberete sytější odstín, nepoužívejte ho na zešikmených stěnách, ale na rovných plochách. Jestli se v bytě nachází alespoň jedna rovná zeď, pokuste se ji maximálně využít - konečně můžete pověsit zrcadlo, obrázky, nebo najít místo pro vysokou polici.

Nepravidelné stěny také automaticky posouvají veškeré dění doprostřed místnosti, kde je nejvíce místa. Zapomeňte proto na sedačky připláclé ke zdi a volný střední pás pokoje. Brzy zjistíte, jak je příjemné mít okolo sebe vzdušný prostor při jídle i odpočinku. Podél stěn lze umístit snížené poličky a zásuvky. Hlavní výhodou podkrovních prostor je jejich unikátnost a lehkost, nesnažte se proto tyto body potlačit. Skvěle se hodí hravé a designové kousky nábytku, veškeré vybavení potom vybírejte tak, aby podpořilo vzdušnost prostoru.

 

Právě se děje

Další zprávy