Nemusíte mít bazén, k osvěžení stačí zahradní sprcha

Andrea Berniová
11. 7. 2013 11:00
Venkovní sprcha vás v létě příjemně ochladí. Pokud je solární, můžete teplotu vody regulovat pomocí pákové baterie

Je několik možností, jak se v parném létě zchladit. Pomůže klimatizace či větrák. Majitelé domu se zahradou si mohou užívat osvěžení v bazénu. Ale co když na bazén nejsou peníze či prostor? Zastoupí ho zahradní sprcha.

Bude venkovní sprcha ze dřeva či z kovu?

Na trhu je mnoho modelů zahradních sprch různých velikostí a tvarů a také odlišných materiálů. Sprcha tedy může být z kovu, ale také ze dřeva. Nejlevnější sprchy stojí několik stokorun, cena těch designových se pohybuje i v desítkách tisíc. Hlavice bývá napevno umístěna na těle sprchy, anebo je s ním spojena hadicí, takže se s ní dá manipulovat. Některé sprchy mají dvě hlavice.

Solární sprcha: slunce zajistí ohřev vody

Sprcha může být solární. Díky sluneční energii dochází k ohřevu vody v zásobníku a při sprchování je pak možné regulovat teplotu vody například pomocí pákové baterie. Solární sprchy jsou napojeny na přívod vody z domu. Pokud se sprchujete krátce a slunce svítí po většinu dne, bývá teplejší voda stále k dispozici. Velikost zásobníku sprchy se liší podle jejího typu. Pojme i 35 litrů.

Kam zahradní sprchu umístit? Může stát třeba na trávníku, ale sprchování bude pohodlnější na venkovní dlažbě, například na té betonové. Každopádně musí být protiskluzová. Solární sprcha by rozhodně měla stát na místě, kam přes den svítí slunce nejdéle.

Venkovní sprcha může sloužit i jako doplněk k bazénu. Díky sprchování před vstupem do bazénu se do něj pak zanese méně nečistot, prachu a stébel trávy. Po koupání zase sprcha alespoň částečně odstraní pach chloru z pokožky.

 

Právě se děje

Další zprávy