Nemravnost nízkých činží. Majitel domu poráží stát

Tomáš Fránek
18. 10. 2011 17:00
Stát přišel o argument, kterým se bránil proti vyplácení odškodnění za nájemné
Čekání na deregulaci.
Čekání na deregulaci. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Brno - Stát ztrácí jeden z důležitých argumentů, kterým se bránil proti žalobám majitelů domů.

Ti chtějí vysoudit na státu stovky milionů korun za politiky zpackanou regulaci nájemného v Česku.

Ministerstvo financí nebude nyní moci použít svoji tradiční obranu, totiž že nároky majitelů domů na odškodné jsou promlčené. Pocházejí většinou z let 2002 až 2006 a stát je kvůli tomu označoval za neplatné.

Obvodní soud pro Prahu 1 při posuzování jednoho ze sporů majitele domů z Pardubic, který zažaloval ministerstvo financí kvůli náhradě za dobu, kdy nemohl vybírat normální, tedy vyšší nájemné, námitku promlčení ze strany státu odmítl.

Podle dostupných údajů o všech verdiktech ohledně nájemného od počátku roku jde o vůbec první takové rozhodnutí.

Nemravná námitka

Soudci rozhodli, že stát argument o promlčení (neplatnosti) nároků majitelů domů nemůže vůbec vznášet.

"Uplatnění námitky promlčení soud shledává jako učiněné v rozporu s dobrými mravy a odepírá žalované straně (ministerstvu financí) právo ji úspěšně vznést," uvedli soudci ve verdiktu. O tom, kolik stát bude muset majiteli domu zaplatit, soud teprve rozhodne.

Majitelé domů tak získali další argument pro úspěšnost svých žalob na stát. U českých soudů leží stovky žalob, ve kterých se vlastníci domů domáhají vyplacení náhrady za chybný postup státu.

Jenom Ústavní soud už v 56 případech stížnostem majitelů domů vyhověl a nařídil jejich případy znovu projednat a rozhodnout.

Ústavní soud tak jako poslední uznal stížnost majitele domu z Ostravy, který požadoval od státu náhradu škody za skoro dva a půl milionu korun. Podle majitele je regulace nájemného protiprávní a protiústavní a stát přenesl svoji sociální politiku na soukromé majitele nemovitostí a bytů.

Žaloby na vyplacení náhrady škody nejsou přitom jediné, které se týkají let 2002 až 2006 a nečinnosti politiků řešit situaci s regulovaným nájemným.

Někde už stát platí

Obvodní soud pro Prahu 1 tak už letos v jednom z prvních případů v Česku rozhodl, že ministerstvo financí musí doplatit 98 tisíc korun za činži, o kterou majitel přišel za dva roky, kdy mohl vybírat jenom základní nízké nájemné za byt v centru Prahy. Dostat musí i úroky z prodlení z této částky.

A u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku se domáhá odškodnění na státu kolem 5500 majitelů domů z Česka.

O jak vysokou částku půjde, pokud soud vyhoví stížnostem majitelů domů, zatím není jasné. Napovědět už ale může takzvaný pilotní případ Jana Vomočila, který je jedním z majitelů soudících se ve Štrasburku.

Na základě dotazu evropského soudu advokátka Klára Samková z rozdílu mezi místně obvyklým a regulovaným nájemným spočítala, že mu regulace v letech 1996-2004 způsobila škodu 6,75 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy