Nejvyšší budovou Česka se AZ Tower stane koncem března

Věra Tůmová
14. 3. 2013 18:00
Brno na svou nejvyšší budovu ČR stále ještě čeká. Má být ale už brzy
Foto: Properity

Brno - Mrakodrap AZ Tower bude nejvyšší budovou v zemi nejdříve až koncem března. Původně se tak mělo stát ještě v závěru roku 2012.

Kvůli počasí se ale instalace sedmimetrové konstrukce na vrcholu budovy, která tak bude mít celkovou výšku 111 metrů, odsunula nejprve na konec února a nyní ještě o měsíc později.
 
Výšková budova AZ Tower by se podle vyjádření Petra Teplého ze společnosti Properity, která je jedním z investorů projektu, měla stát nejvyšší v zemi v druhé polovině března.

Kolauduje se postupně

Již nyní ale podle Petra Teplého probíhá postupná kolaudace jednotlivých částí. Celá budova by pak měla být dokončena a zkolaudována k poslednímu dubnovému dni.

Podívejte se, jak bude vypadat žebříček nejvyšších budov v České republice po dokončení AZ Tower ve fotogalerii vlevo vedle článku.

Celkový účet za nejvyšší mrakodrap v Česku se nyní odhaduje na 800 milionů korun. V tuto chvíli je podle Petra Teplého prodáno přes 60 procent všech prostor budovy.

Většina firem i jednotlivců, kteří mají o byt či sídlo v AZ Tower zájem, přitom ale dávají přednost vlastnictví před pronájmem.

"V tom jsme myslím unikátní. Jinde si firmy mohou například kancelářské prostory pronajmout, my je nabízíme i k prodeji," uvedl Petr Teplý pro tiskovou agenturu ČTK.

Byty, restaurace, kanceláře i autoservis

Koupi tedy volí i zájemci o byty. V nabídce bylo 17 apartmánů, volné jsou již pouze dva. Za cenu 16 milionů korun bez DPH je prodaný i největší z nich, mezonetový byt o rozloze 330 metrů čtverečních, který bude ve 28. a 29. patře budovy.

V prvním až třetím patře mrakodrapu bude obchodní pasáž včetně restaurace a fitness centra o rozloze 1350 metrů čtverečních a autosalonu s autoservisem. V ostatních podlažích vzniknou kanceláře, v nejvyšším třicátém patře technické zázemí. Ve dvou podzemních patrech zaparkuje 275 aut.

V současnosti je zatím stále ještě nejvyšší budovou v Česku kancelářský věžový dům City Tower v Praze na Pankráci. Měří 109 metrů a má 27 nadzemních podlaží. Společnost ECM dostavěla budovu v roce 2008, podle posledních dostupných údajů činila investice zhruba 90 milionů eur (nyní přibližně 2,3 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy