Největší nedobrovolná dražba v Česku: Olomouc City

Věra Tůmová
5. 9. 2012 19:10
Jedno z největších moravských obchodních center se prodalo za 373 milionů Kč
Jedno z největších moravských obchodních center Olomouc City se prodalo první zářijovou středu 2012 v historicky největší nedobrovolné dražbě v České republice za více jak 373 milionů korun.
Jedno z největších moravských obchodních center Olomouc City se prodalo první zářijovou středu 2012 v historicky největší nedobrovolné dražbě v České republice za více jak 373 milionů korun. | Foto: Naxos

Praha - Jedno z největších moravských obchodních center Olomouc City se prodalo v historicky největší nedobrovolné dražbě v České republice.

Původní vyvolávací cenu 250 milionů korun zvedla licitace až na konečných více jak 373 milionů korun.

Oznámila to společnost Naxos, která dražbu realizovala a patří k nejvýznamnějším dražebním firmám v České republice.

Dražba byla podle ní jedinečná hned ze dvou důvodů. Takto rozlehlé nákupní centrum se dosud nikdy v Česku neprodávalo a jednalo se i o historicky největší nedobrovolnou dražbu v zemi.

Dosud největší podobnou dražbou v České republice byl tovární komplex v Brandýse nad Labem. V roce 2010 se tento komplex vydražil za 340 milionů korun.

Dražba s chutí mentolu

"Licitace se zúčastnilo šest zájemců, převážně českých investorů. Dražba trvala půl hodiny a licitovalo se velice živě. Celkem bylo 49 příhozů - minimální činil 100 tisíc korun, ale přihazovalo se i několik milionů," popsal obchodní ředitel společnosti Naxos Libor Nevšímal.

Vítězem dražby se stala velká investičně realitní společnost Mint Investments, která od roku 2002 působí v Praze a dále pak i v Bratislavě. S majetkem ve výši zhruba 500 milionů eur (asi 12,4 miliardy korun), který společnost spravuje podle aktuálních informací ve třech majetkových fondech, investuje nejen v Evropě, ale i v Severní Americe. Mezi projekty, kterými se firma zabývá, je například leasing administrativních prostor, pronájem obchodů či bytů.

Hlavními partnery společnosti Mint Investment jsou Sebastien Dejanovski, Radim Bajgar, Vojtěch Kraus, Katarína Lindbergh a Lukáš Schirl.

Na doplacení ceny má vítěz dražby vždy měsíc a teprve pak může vydraženou nemovitost převzít. Pro nájemce obchodních prostor v centru se podle Nevšímala nic ale nemění.

Prodej už po sedmi letech

Obchodně společenské centrum Olomouc City, které leží na severozápadním okraji Olomouce, zahájilo provoz v roce 2005. Jedná se tak o poměrně novou nemovitost a navíc s dobrou dopravní dostupností. V blízkosti je totiž například dálniční okruh kolem Olomouce R35. Olomouc City navíc v současnosti patří k největším obchodním komplexům na Moravě.

Dosavadním vlastníkem centra byla společnost aAIM Czech Republic. Podle Nevšímala ale tato společnost nesplácela úvěr, takže banka prostřednictvím dražby uspokojila svou pohledávku.

Nákupní centrum s rozlohou 18 tisíc metrů čtverečních pronajímá nyní prodejní plochy přibližně sedmi desítkám nájemců. Mezi nimi jsou obchody nejrůznějších značek a služeb včetně různých typů pohostinství. Největším nájemcem je společnost CineStar.

Obsazenost centra je podle údajů dražební společnosti zhruba 88 procent a jeho výnos se pohybuje kolem 2,5 milionů eur ročně. Provozní zisk pak podle ČTK činí 44,5 milionu korun ročně. Centrum také je stále v obvyklém provozu. Soudní znalec odhadl hodnotu areálu na 430 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy