Nejslavnější ležáky v Praze: prodána je téměř polovina

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 10. 2011 16:28
V Central Parku Praha se prodalo do půlky října 238 bytů, dalších 299 jich zbývá
Foto: Jan Langer

Praha - Snížení ceny přibližně o čtvrtinu, poptávka povzbuzená blížícím se zvýšením sazby DPH za stavební práce i celkové oživení trhu s realitami pomalu snižují počet volných bytů v obřím obytném komplexu Central Park Praha na Žižkově.

Projekt proslavený množstvím "předkrizových ležáků", tedy bytů cenově i prostorově přizpůsobených předkrizovému boomu, které se s příchodem recese staly téměř neprodejné, hlásí k polovině října celkem 238 prodaných bytů z celkového počtu 547.

"Ti, co koupi nového bytu či domu odkládali a spekulovali na další pokles cen, přestali vyčkávat a chtějí si bydlení pořídit do konce roku levněji," vysvětluje si rostoucí počet prodaných bytů generální ředitel CP Praha Radomír Němeček.

Obří projekt s několika typy bydlení ještě před dokončením poznamenalo roční zpoždění stavby. Z původních 340 rezervovaných bytů bylo v době dokončení projektu v roce 2009 prodáno jen 30.

V té době už realitní trh v důsledku krize téměř hibernoval, do jara 2010 se tak podařilo prodat 164 bytů.

Pokračujícímu prodeji nejspíš prospělo i snížení cen bytů. Zatímco v době dokončení projektu se pohybovaly ceny mezi 80 až 120 tisíci korun za čtvereční metr, tváří v tvář poklesu poptávky byly sníženy na 75 až 79 tisíc korun za čtvereční metr.

"U nejmenších bytů začínáme již na necelých 3 milionech korun včetně sklepa, parkovacího stání i DPH," uvedl Němeček.

Central Park Praha je jeden z největších obytných projektů. Tvoří jej deset čtrnáctipatrových prosklených věží spojených trojpodlažními terasovými řadovkami. Rozměry bytů se pohybují od nejmenších 1+kk o 32 čtverečních metrech přes pětipokojové rezidence o rozloze 180 čtverečních metrů až po rozlehlé penthousy v posledních patrech věží.

 

Právě se děje

Další zprávy