Nejlepší stavby světa podle veletrhu MIPIM v Cannes

Nejlepší stavby světa podle veletrhu MIPIM v Cannes
Vítěz kategorie: Nejlepší hotel & turistická oblast Baku Flame Towers Baku, Ázerbájdžán Developer: Azinko Development MMC Architekt: HOK International Ltd.  Tři hotelové věže ve tvaru plamene s naoranžovělými skleněnými tabulemi získaly letos cenu MIPIM jako nejlepší hotelový komplex. Pro Ázerbájdžán představují jednu z nejpozoruhodnějších staveb, která kdy byla v této zemi postavena. Byly navrženy tak, aby vás při pohledu na panorama metropole Baku ihned upoutaly. Jejich vzhled má odrážet místní historii, ve které se snoubí oheň a zemní plyn i odvážná budoucnost země.
Vítěz kategorie: Nejlepší průmyslový & logistický development Wastewater Treatment Plant in North Alt Maresme  Pineda de Mar, Španělsko Developer: Agència Catalana de l’Aigua ACA - Generalitat de Catalunya Architekt: Baena Casamor Arquitectes BCQ, slp  Jedná se o objekt pro čištění a úpravu vody, který je součástí systému trojice speciálních sanitačních objektů v oblasti North Alt Maresme ve Španělsku. 
Vítěz kategorie: Nejlepší kancelářský a business development The Squaire  Frankfurt nad Mohanem, Německo Investor/Developer: IVG Immobilien AG Architekt: JSK international  Unikátní architektonický koncept „New Work City" dělá z The Squaire v bezprostřední blízkosti frankfurtského letiště jednu z nejznámějších business lokalit v Evropě. Svým názvem má evokovat místo, kde se scházejí především lidé z obchodního světa. Nezahrnuje však jen kanceláře, ale i hotely, restaurace, obchody, zdravotnickou péči, školku či fitness prostory. Mezi hlavními nájemci jsou společnosti KPMG, Deutsche Lufthansa AG či třeba hotelová síť Hilton Worldwide Group.
Vítěz kategorie: Nejlepší rezidenční development Isbjerget / The Iceberg  Aarhus, Dánsko Developer/ investor/ stavebník: PensionDanmark A/S Architekt: Cebra, JDS Architects, SeARCH, Louis Paillard  Myslíte, že je možné žít na kře či ledovci? Podle autorů dánského rezidenčního projektu rozhodně ano. Jedno takové místo je ostatně přímo v centru druhého největšího dánského města Aarhus. Projekt zahrnuje 208 bytů o velikosti 55 m² až 227 m².  Iceberg, ač kdysi místo průmyslového přístavu, nyní tamnímu nábřeží propůjčuje nebývalou eleganci. Jeho tvůrci se inspirovali ostře řezanými tvary plujících ker a ledovců. Francouzští, dánští a nizozemští architekti navrhli ostře řezané střechy obytného komplexu Iceberg tak, aby se jeho rezidentům mohly otevřít spektakulární pohledy na moře, přístav, lesy a městské panoráma.
Foto: MIPIM
Věra Tůmová
15. 3. 2013 16:45

Letošní 23. ročník veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM již zná vítěze prestižních cen. Nejúspěšnější stavbou se stal londýnský projekt King´s Cross, který získal hned dvě ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy