Nechte si zkontrolovat komín, předejdete neštěstí

Andrea Berniová
4. 9. 2012 10:29
Co se stane, když pravidelnou revizi komína zanedbáte? Může dojít k otravě či k požáru
Kominíka byste měli volat pravidelně
Kominíka byste měli volat pravidelně | Foto: Veronika Skálová

Pokud topíte pevnými palivy nebo plynem, měli byste si před zimou nechat zkontrolovat komín. Když komín zanedbáváte, riskujete otravu, ale také u vás kvůli špatnému stavu komína může vzniknout požár. Pravidelná revize je nezbytná. Když už silně cítíte kouř, anebo plyn, jste jen krůček od neštěstí.

Hrozí vám požár, anebo otrava

Problémem u pevných paliv je, že komín zanášejí dehtem a sazemi, které jsou hořlavé. Pokud komín nenecháte včas vyčistit, tyto odpady se nahromadí a mohou začít hořet. Co se stane pak? Komín popraská a váš dům může zachvátit požár. To se hrozí, obzvlášť pokud je komín ve špatném stavu. I když dehet a saze nezačnou hořet, mohou komín ucpat a dým se pak vrátí do domu. Jeho obyvatelům bude hrozit otrava oxidem uhelnatým.

Komín byste měli nechat vyčistit před topnou sezonou. Začněte tedy už shánět kominíka, můžete si ho s předstihem objednat. Je to rozhodně výhodné. Těsně před příchodem zimy bývají kominíci dost vytížení a nejspíš si jen tak čas nenajdou.

Revizi raději nezanedbávejte

Pokud topíte plynem, kontrola komína se vás také týká. Komín sice není zanášen dehtem a sazemi, ale i tak může dojít k jeho ucpání zvenčí. Hrozila by vám otrava stejně jako při topení pevnými palivy.

Komín byste si měli nechat prohlédnout alespoň jednou ročně, ať topíte čímkoli. Kominík posoudí jeho stav a to, zda je způsobilý pro provoz. Zkontroluje také jeho požární bezpečnost, případně ho vyčistí od nežádoucích produktů spalování či předmětů, které do něj mohly spadnout mimo topnou sezónu.

Od kominíka pak dostanete protokol o provedení kontroly, případně i o čištění komína. Nezanedbejte pravidelnou revizi, riskujete životy všech obyvatel domu.

 

Právě se děje

Další zprávy