Návod občas nestačí, naučte se správně ovládat frézu

td
10. 2. 2012 8:55
Sněhová fréza ušetří mnoho práce a sil, při ovládání ale myslete na bezpečnost sebe i okolí
Foto: Aktuálně.cz

Konečně jste zahodili lopatu a pořídili si praktickou sněžnou frézu, ale nejste si jistí, jak s ní správně zacházet? Přečtení manuálu občas není vše, při práci s jakýmkoli motorovým strojem je třeba se držet několika bezpečnostních pravidel. Někdy je lepší nespoléhat se pouze na selský rozum a držet se rad odborníka, jakým je například Radovan Bureš ze společnosti Briggs & Stratton.

Bezpečnost na prvním místě

Pozornost si zaslouží už způsob, jakým se na práci s frézou obléknete. „Vždy noste čepici a vhodné rukavice, které vás zahřejí a zároveň neomezují v bezpečném ovládání stroje. Oděv by neměl mít plandající rukávy a nohavice, respektive části, které by se mohly zamotat do běžícího stroje, což se týká i dlouhých vlasů, které raději schovejte pod čepici," radí Bureš.

Samozřejmostí je vzhledem k mrazu také pevná obuv s protiskluzovou podrážkou. Pokud potřebujete doplnit do motoru benzín, nalévejte ho opatrně do chladného motoru a vyberte si dobře odvětrávané místo bez zdrojů většího tepla.

Nezapomínejte na opatrnost

„Statisticky nejčastější zranění při práci s frézou vznikají při čištění frézy od zbytků sněhu" tvrdí Radovan Bureš.

Proto by měl být při manipulaci motor vždy vypnutý, do frézy radši nesahejte rukou, ale použijte smetáček. Je vhodné dbát nejen na bezpečnost sebe sama, ale i na ostatních kolemjdoucích. Fréza totiž občas zachytí a poté vymrští drobné kamínky nebo led, který může někoho zranit. Celkovou manipulaci s frézou usnadňují vhodné podmínky jako je dobrá viditelnost a dostatek světla.


 

Právě se děje

Další zprávy