Nájemní byty mají přinášet vytoužený zisk

Věra Tůmová
30. 10. 2012 22:22
Central Group plánuje neprodané nové byty pronajímat a další nově i vystavět
28. Rekonstrukce domu s pečovatelskou službou, Roháčova 24,26, Praha 3  Autor: MS architekti s.r.o., Tomáš FilgasPavel Hřebecký, Monika Svobodová, Tomáš Pavlík Projektant: MS architektura a design s.r.o. Autorizovaná osoba, vedoucí projektant: Monika Svobodová Autorizovaná osoba, stavbyvedoucí: Aleš Novák Dodavatel: Sdružení revitalizace DPS, zastoupené PSP - GDS, s.r.o. Investor: Městská část Praha 3 Přihlašovatel: Investiční a rozvojová Praha 3 a.s., člen holdingu Městské části Praha 3
28. Rekonstrukce domu s pečovatelskou službou, Roháčova 24,26, Praha 3 Autor: MS architekti s.r.o., Tomáš FilgasPavel Hřebecký, Monika Svobodová, Tomáš Pavlík Projektant: MS architektura a design s.r.o. Autorizovaná osoba, vedoucí projektant: Monika Svobodová Autorizovaná osoba, stavbyvedoucí: Aleš Novák Dodavatel: Sdružení revitalizace DPS, zastoupené PSP - GDS, s.r.o. Investor: Městská část Praha 3 Přihlašovatel: Investiční a rozvojová Praha 3 a.s., člen holdingu Městské části Praha 3 | Foto: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství

Praha - Minimálně několik tisíc nových nájemních bytů by se mělo v dohledné době postupně objevit na českém trhu. Za rozšiřováním nabídky bytů k pronájmu stojí velcí hráči na trhu. Z developerů to v posledních říjnových dnech oznámila například Central Group, z investorů pak finanční skupina FPD Corporation CZ, která o tom informovala již letos na jaře.

Společnosti, které se rozhodly podnikat v současné době také v segmentu nájemního bydlení, si od tohoto kroku slibují především zhodnocení původní investice.

Zatímco FPD Corporation CZ si na tuzemském trhu vhodné projekty pro budoucí nájemní bydlení cíleně vybírá, odkupuje je a snaží se u nich optimalizovat správní náklady, Central Group chce využít neprodané byty a plánuje i výstavbu bytů speciálně na pronájem.

Ceny nového bydlení v Praze totiž mají podle šéfa Central Group Dušana Kunovského od roku 2008 sestupnou tendenci. Za čtyři roky tak podle něj poklesly o 20 až 30 procent.

„Ve srovnání s tím jsou tržní nájmy nových bytů dlouhodobě poměrně stabilní. Výnos z pronájmu se tak nyní díky výrazně nižším pořizovacím cenám nových bytů dostává v Praze na úroveň průměrně 5 procent ročně," poznamenává Kunovský.

Nájemní bydlení jako nová strategie

„Ekonomicky nám to vychází výrazně lépe než případné další snižování cen, kdy bychom se už někde dostávali pod náklady. A zároveň jsou nájemní byty výhodné a bezpečné uložení našich volných finančních prostředků," vysvětluje novou strategii firmy Dušan Kunovský.

Podle údajů společnosti FPD Corporation CZ navíc také kontinuálně stoupá poptávka po krátko- i dlouhodobých pronájmech. Tato situace se přitom podle expertů netýká jen Prahy nebo Brna, ale i menších měst v regionech.

V posledních dvou letech se proto tato finanční skupina rozhoupala k větší aktivitě a kapitálově vstoupila do několika společností působících zejména v Jihomoravském kraji, ale i na Slovensku a ve Středních Čechách. V současnosti tak FPD spravuje portfolio o zhruba tisícovce bytových jednotek v různém stupni realizace.

„Nevyhýbáme se ani nákupům již stojících projektů, kde se soustředíme na provozní náklady. Obvykle nacházíme velké rezervy ve správě nemovitosti. Ne náhodou se některé projekty, do nichž jsme vstupovali vlastním kapitálem, podařilo v řádu měsíců refinancovat u bank," říká Anton Siekel, předseda dozorčí rady FPD Corporation CZ.

Ilustrativním příkladem takové investice může být podle Siekela například osmipatrový obytný blok v centru Hodonína. Původně se jednalo o dlouhodobě prodělečnou budovu, kterou spravoval Jihomoravský kraj.

„Po loňském odkupu budovy dceřiná společnost FPD optimalizovala veškeré náklady tak, že nemovitost o 115 bytových jednotkách aktuálně generuje zisk a chystá se její rekonstrukce," vykresluje podnikání v oboru nájemního bydlení Siekel.

Pro konkurenci jsou nájmy nezajímavé

Jiní developeři ale podle ankety deníku Aktuálně.cz o investicích do nájemního bydlení v současnosti vůbec neuvažují. Zpravidla to podle nich není příliš výhodné.

„Důvodem je skutečnost, že momentálně není tato forma bytové výstavby pro investory rentabilní a zajímavá," uvádí Miroslav Fuks ze společnosti PSJ. A podobně hovoří i další.

„Nejedná se o klasickou developerskou činnost, a proto tento typ investic ani není naším primárním obchodním zájmem," konstatuje rovněž Naděžda Ptáčková ze Skanska Reality, která patří k největším konkurentům Central Group.

O výstavbě bytových komplexů, které by sloužily výhradně k nájemnímu bydlení, proto Skanska nyní podle Ptáčkové neuvažuje zejména z důvodů dlouhodobé návratnosti vložené investice a také kvůli dalším nákladům souvisejícím s údržbou a opravou takových nemovitostí.

A ani společnost Ekospol podobný typ podnikání nemá v plánu a to především proto, že se jim podle marketingového ředitele firmy Daniela Donovala daří všechny byty vyprodat do okamžiku kolaudace. Dalším zásadním důvodem proti investici do nájemního bydlení je pak podle něj fakt, že jde i o jiný typ podnikání.

„Developerská společnost je specifickým typem investora, který realizuje jednorázový zisk z prodeje všech bytů v projektu. Takto realizovaný zisk je následně reinvestován do nákupu dalších pozemků a realizace dalších projektů. Naproti tomu výnos z pronájmu je sice bezrizikový, ale velice dlouhodobý, a neumožňuje tuto investiční strategii. Hodí se pro jiné typy investorů, jako jsou například penzijní či nemovitostní fondy, které preferují dlouhé peníze, ale nikoli pro developera, který všechny své projekty financuje z vlastního kapitálu," podotýká Daniel Donoval.

Dlouhodobá návratnost vložených prostředků do nájemního bydlení rovněž nevyhovuje ani developerské společnosti Bemett.

"Naší strategií je prodávat maximálně levné byty do osobního vlastnictví. Výše měsíční hypoteční splátky je u nich srovnatelná s tržním nájemným. Tento přístup nám dlouhodobě velmi dobře funguje, většinu nových bytů dokážeme prodat do půl roku od kolaudace," líčí developerskou strategii firmy Bemett Jan Koubík.

 

 

Právě se děje

Další zprávy