Na správném výběru postele záleží vaše zdraví

Andrea Berniová
6. 12. 2012 11:00
Nezapomeňte také na správný rošt a matraci. Kvalita spánku může mít vliv nejen na vaši momentální náladu, ale i na zdraví
A jak bude vypadat vaše nová postel?
A jak bude vypadat vaše nová postel? | Foto: Freedomky s.r.o.

Víte, jak správně vybrat postel? Nejlepší je, když si ji můžete v obchodě prohlédnout a vyzkoušet. Jestli už tam zjistíte, že vrže a není příliš stabilní, raději hledejte dál.

Co se týče velikosti, měla by být postel o 30 centimetrů delší než vaše tělo. Na šířku potřebuje jeden člověk k pohodlnému spánku asi 90 centimetrů. Pokud tedy vybíráte například manželskou postel, měla by být ideálně široká 180 centimetrů. Seženete ale i jiné rozměry.

Dřevěná, anebo kovová postel?

Můžete vybírat z různých materiálů a jejich kombinací. Klasikou je dřevo. Postel z dřevěného masivu bývá kvalitní, je velmi odolná a vydrží vám dlouho. Seženete mít také postel z kovu. Ta už takovou odolností disponovat nemusí. Časem se může rozviklat. Pokud chcete kvalitní postel, ale nemá být celá ze dřeva, zkuste kombinaci dřeva a kovu. Koupíte i postel z lamina. Kvalitou ani životností se ale pravděpodobně nevyrovná dřevěné posteli.

Na matraci nešetřete

Je lepší, když postel nabízí možnost výměny roštu a matrace.  Postelím, s nimiž je matrace pevně spojena a nedá se měnit, se raději vyhněte. Dobrý spánek může mít vliv na vaši náladu během celého dne, proto raději kupte kvalitní rošt i matraci ve specializované prodejně. Ve hře je i vaše zdraví.

Můžete mít i patrovou postel

Jaký typ postele budete shánět? Klasikou je již zmíněná manželská postel. Co když ale máte doma málo místa a nejraději byste ho využili jinak než k umístění postele? Pak můžete zkusit patrovou postel. Je umístěna vysoko nad podlahou a můžete tak pod ni umístit třeba skříňky či pracovní stůl. Pokud ale nemáte vysoké stropy a patrová postel je pro vás tedy nereálná, mohla by vám alespoň trochu místa ušetřit rozkládací postel.

 

Právě se děje

Další zprávy