Na které matraci se dobře vyspíte? Zkuste futonovou

Andrea Berniová
9. 1. 2013 10:54
Tvrdší matrace z přírodních materiálů je velmi oblíbená v Japonsku. Vyzkoušejte ji
Na výběru matrace záleží
Na výběru matrace záleží | Foto: Reuters

Spí se vám dobře a cítíte se ráno odpočatí? Pokud ne, může za to pravděpodobně nedostatek spánku. Možná ale jen nemáte ke spánku ty správné podmínky. Vadí vám světlo z ulice? Pořiďte si žaluzie. Pokud vás ruší hluk, pokuste se ložnici lépe akusticky izolovat. Nepomáhá to? Pak je pravděpodobně je na vině matrace.

Výběr matrace má vliv nejen na to, jak svěže se přes den budete cítit, ale také na vaše zdraví. Pokud budete dlouhou dobu spát na matraci, která pro vás není vhodná, riskujete například bolesti zad. Jak ale vybrat kvalitní matraci? Zajděte do specializovaného obchodu, nechte si poradit od personálu a sami zkoušejte, jak se vám na různých matracích leží.

Futonová matrace je vyrobena z přírodních materiálů

Už jste slyšeli o futonové matraci? Tento typ matrace je typický pro Japonsko, odkud se k nám také rozšířil. Matrace se skládá z přírodních materiálů: bavlny, kokosových vláken, vlny či koňských žíní. Není zbytečně měkká a vyniká svou kvalitou. Dokáže se také přizpůsobit lidskému tělu.

Díky své tvrdosti umožňují tyto matrace tak zvané aktivní relaxování. Co se při takovém druhu spánku děje? Vaše svaly se uvolní, ale šlachy zůstanou mírně napjaté. Ráno se budete cítit odpočatě.

Měkká matrace naopak nemusí poskytovat tělu při spánku dostatečnou oporu. Pokud se ale měkkých matrací nechcete vzdát a bojíte se, že by se vám na té tvrdé spalo opravdu špatně a nezvykli byste si, můžete si pořídit změkčenou verzi futonové matrace. Nemusíte se bát vysoké ceny. Futonové matrace stojí podobně jako jiné typy. Prodávají se v několika rozměrech, můžete si ale nechat vyrobit i matraci na míru.

 

Právě se děje

Další zprávy