Na Ještědu lidé vzpomínali na architekta Hubáčka

TD
6. 12. 2011 3:57
Na vysílači Ještěd v Liberci se konala vzpomínková akce na architekta Karla Hubáčka
Ještědský vysílač
Ještědský vysílač | Foto: Michal Žák

Architekt Karel Hubáček zemřel 23. listopadu 2011 ve věku 87 let. Právě na jeho počest se 4. prosince konala vzpomínková akce na libereckém vysílači Ještěd, kde kromě uctění Hubáčkovy památky probíhala také prohlídka unikátní stavby s odborným výkladem. Patnáct účastníku se rozhodlo na vrchol vyjít i přes nepříznivé počasí pěšky, zbytek návštěvníků zvolil pohodlnější lanovku.

Vysílač a zároveň i hotel s neobvyklým designem zdobí vrchol liberecké hory již od roku 1973 a během krátké doby se stal symbolem města Liberec. Návrh stavby ztělesňující dobovou architekturu vysloužil v roce 1969 Karlu Hubáčkovi prestižní Perretovu cenu Mezinárodní unie architektů. Ještěd kopíruje linii hory a zakončuje ji elegantní špičkou, zároveň však evokuje silný technicismus a moderní pojetí architektury. Výsledkem Hubáčkova návrhu je spojení nadčasového designu s praktickou užitností, kromě vysílače se v budově nachází také hotel a restaurace. Právě díky originálnímu pojetí se Ještěd může chlubit titulem nejvýznamnější česká stavba 20. století. Liberecký kraj se již několik let snaží o zapsání vysílače Ještěd mezi památky UNESCO.

Pražský rodák Karel Hubáček se ihned po ukončení studia na ČVUT přestěhoval do Liberce, kde následně s kolegou Zdenkěm Patrmanem vypracoval návrh na nový liberecký vysílač. Ojedinělý projekt však nebyl jedinou Hubáčkovou stavbou v okolí. Svůj styl architekt vtiskl také obchodnímu domu Ještěd, který se nacházel v centru Liberce. Ten však byl v roce 2009 stržen a nahrazen novým obchodním centrem Forum.

 

Právě se děje

Další zprávy