Na co si dát pozor při výběru bytu? Hlavně na jeho stav

Andrea Berniová
29. 8. 2012 8:20
Při prohlídce bytu určitě zkontrolujte stav podlah či oken, rozhlédněte se ale i po okolí
Prohlédněte si i okolí bytového domu
Prohlédněte si i okolí bytového domu | Foto: PANEL PLUS / Jaroslav Hejzlar

Chystáte se ke koupi bytu? Jde o životní investici, proto vybírejte pečlivě. Nákup bez rozmýšlení se v tomto případě nevyplatí. Důležitý je stav bytu. Je po celkové (a kvalitně provedené) rekonstrukci? Ideální. Pokud naopak nákladnou obnovu potřebuje, zbystřete. Možná půjde o nevýhodnou koupi. K ceně bytu si ještě přičtěte přibližné náklady na rekonstrukci. Stále máte o byt zájem?

Pozor na zničenou podlahu, stará okna a plíseň

Obzvlášť u staršího bytu nesmíte zanedbat důkladnou prohlídku a posouzení jeho stavu. Někdy poznáte nedostatky na první pohled. Pokud se vám zdá, že je vše v pořádku, podívejte se raději znovu a důkladněji. Jak vypadá podlaha? Myslíte, že toho ještě vydrží hodně, nebo už je dost opotřebovaná? A co okna? Možná je budete muset vyměnit. Prohlédněte všechny kouty - hledejte plíseň. Pozorně projděte také kuchyň a koupelnu. Majitele bytu (případně realitního makléře) se ptejte na cokoli, co vás ohledne bytu bude zajímat. Pokud jde o byt v novostavbě, neměli byste narazit na problém se stavem. Přesto výběr nepodceňte.

Líbí se vám i okolí?

Kromě stavu bytu je také třeba zvažovat, jaké možnosti nabízí. Je v domě bez výtahu, ale vy do bytu v pátém patře potřebujete dopravovat kočárek? Pak se raději poohlédněte jinde. Pokud vás chodby domu spíš děsí, vypadají neudržovaně a každá druhá žárovka nesvítí, je lepší podávat se po bytě v lépe vypadajícím bytovém domě. I okolí bytu by mohlo ovlivnit vaše rozhodování. Pokud jde o byt v příjemné lokalitě s dostatkem zeleně, v jehož blízkosti se nachází třeba pekárna či samoobsluha, máte vyhráno.

Přemýšlejte také o dopravní dostupnosti vašeho potenciálního bytu. Blízkost zastávky MHD je velkou výhodou. Pokud byste to naopak měli všude daleko, hledejte raději jinde.

--------------------------------------------------------------------------------

Prodej bytů v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy