Na co si dát pozor, když chystáte rekonstrukci podkroví

Andrea Berniová
27. 7. 2012 6:02
Důležitý je stav střechy a také správně zvolený stavební materiál
Bydlení v podkroví je pohodlné
Bydlení v podkroví je pohodlné | Foto: Tondach

Má váš dům nevyužívané podkroví? Můžete z něj udělat luxusně vypadající obytné prostory. Pokud půdu moc nevyužíváte a jen na ni ukládáte různé předměty, které stejně už neupotřebíte, proč na ní raději nevytvořit několik ložnic a také třeba druhou koupelnu?

Rekonstrukce podkroví se ale může prodražit. Než se do ní pustíte, zjistěte si, kolik vás asi bude stát a co všechno kvůli ní budete muset vyměnit nebo opravit.

Jak je na tom střecha?

Než se k rekonstrukci rozhodnete, zkontrolujte stav střechy a střešních krovů. Jestli už nevypadají nejlépe, je výhodnější některou část střechy vyměnit či opravit. Jinak se může stát, že až rekonstrukci podkroví úspěšně dokončíte, zjistíte, že do něj budete muset opět zasahovat.

Pokud na půdu, kterou chcete proměnit na podkrovní prostory, dokonce zatéká, rozhodně nejprve opravte střechu, než začnete budovat obytné podkroví.

Sádrokarton je do podkroví vhodný

K rozdělení podkrovních prostor na jednotlivé místnosti můžete použít třeba sádrokarton. Je lehký, jeho instalace není nijak složitá a jeho odstranění není tak obtížné, jako je tomu u cihlové zdi. Pokud je tedy možné, že v budoucnu budete chtít rozvržení místností změnit, s příčkami ze sádrokartonu to bude jednodušší.

Navíc nemá tento stavební materiál tak vysokou hmotnost jako třeba cihly. Proto se do podkroví skvěle hodí. Možná bude potřeba i zvýšit strop půdy, aby se pak místnosti daly pohodlně užívat.

Není dům památkově chráněn?

Zjistěte si také, jestli se do přestavby půdy na obytné prostory vůbec smíte pustit - tedy zda není stavba památkově chráněná, anebo zda se nenachází v chráněné krajinné oblasti.

V obou případech by vám větší zásah do stavby nemusel být povolen.

 

Právě se děje

Další zprávy