Na balkoně můžete reaxovat, ale také pěstovat bylinky

Andrea Berniová
9. 7. 2013 17:20
Díky balkonovému nábytku bude posezení na balkoně pohodlné. Ještě víc ho zpříjemní voňavé květiny a bylinky
Květiny dokážou balkon zútulnit.
Květiny dokážou balkon zútulnit. | Foto: Isifa / Thinkstock

Máte doma balkon? Udělejte z něj příjemné místo jako stvořené pro odpočinek. Nejdřív je potřeba zhodnotit stav balkonu, případně ho dát do pořádku.

Zrezlé a nevzhledné zábradlí by mělo nahradit nové. Může být dřevěné, skleněné, ocelové i nerezové, se svislou i vodorovnou tyčovou výplní. Možná je také kombinace několika materiálů. Balkonové zábradlí může vypadat originálně, když se zvolí neobvyklý design, například tyče upravené do různých tvarů. Obyvatelé bytů v bytových domech uvítají neprůhledné zábradlí. Pokud se na balkoně pohybují malé děti, mělo by zábradlí být dostatečně vysoké, pevné a jen s úzkými otvory. Nesmí být snadné po něm vylézt. Ani tak ale nesmějí zůstat děti na balkoně bez dozoru.

Zkontrolujte stav balkonové podlahy

Důležitá je podlaha balkonu. Pokud jde pouze o beton, anebo o dlažbu ve špatném stavu, je potřeba přemýšlet o nové balkonové podlaze. Může být z dřevoplastových lamel, z plastových rohoží, anebo se podlaha na balkoně dá pokrýt venkovní dlažbou, která je protiskluzová a odolává mrazu i vodě. Pro snadnou, rychlou a levnou instalaci podlahy se hodí právě plastové rohože, které se vyznačují také nenáročnou údržbou.

Na balkon patří rostliny i balkonový nábytek

Balkon se dá zútulnit pomocí rostlin. Proč ho nevyužít k pěstování voňavých bylinek, anebo jahod v květináči? Díky květům různých barev bude balkon také vypadat lépe. Do truhlíků se hodí třeba petunie, pelargonie, muškáty, fuchsie či begonie.

Pohodlí na balkoně zajistí zahradní nábytek. Prodává se také přímo balkonový nábytek. Může být z plastu, ze dřeva i z umělého ratanu. Při výběru nábytku berte v potaz především rozměry balkonu. Nábytek by měl být skladný, ideální jsou třeba skládací židle.

 

Právě se děje

Další zprávy