Můžete bydlet ekologicky. Jak to udělat?

Andrea Berniová
15. 8. 2012 10:42
Jak šetřit životní prostředí? Vytápějte interiér efektivně, neplýtvejte vodou a vsaďte na přírodní materiály
Zkuste využívat méně energie a tepla
Zkuste využívat méně energie a tepla | Foto: Tomáš Netočný

Zajímáte se o ekologii a stav životního prostředí vám není cizí? Víte, že pro něj i vy sami můžete něco udělat? Stačí, když budete bydlet ekologicky, tedy budete spotřebovávat co nejméně elektrické energie a ve vašem domě se budou nacházet materiály, jejichž výroba ani likvidace nezatíží životní prostředí.

Vytápějte svůj domov efektivně

Dobrým začátkem je topit co možná nejméně a nejefektivněji. Neznamená to ale, že musíte doma mrznout. Stačí si vybrat ten správný způsob vytápění. Klasické radiátory příliš úsporné nejsou.

Nedokážou totiž místnost vytopit efektivně, na rozdíl od topných obrazů. Ty zahřívají veškeré předměty, které jsou v jejich dosahu (tedy i vás), přitom ale nevysušují vzduch a nezpůsobují víření prachu.

Pokud vyměníte stará okna, kterými do vašeho domu proniká chlad, za nová, nebudete muset tolik topit. Podobný efekt přinese kvalitní zateplení, ale také izolační fólie do oken. Ty dokážou déle udržet teplo uvnitř domu.

Šetřete elektrickou energií i vodou

Můžete také snížit spotřebu elektrické energie. Není to tak těžké. Stačí nenechávat zbytečně rozsvíceno v místnostech, kde už nejste, a vypínat spotřebiče, které zrovna nepoužíváte.

Pořizujte si výhradně úsporné spotřebiče. Můžete také šetřit vodou. Třeba kapající kohoutek nebo protékající toaleta, to jsou nenápadní zloději vody, kterých si možná ani nevšímáte.

Vsaďte na přírodní materiály

Kromě snížení spotřeby čehokoli můžete přírodě pomoci také tím, že si zařídíte interiér pomocí přírodních materiálů, které jsou dobře biologicky odbouratelné. Je to například nábytek z dřevěného masivu, ale také marmoleum, neboli podlaha skládající se z přírodních surovin: například z lněného oleje či juty. Stejně tak korková podlaha je vyrobena z přírodního materiálu.

 

Právě se děje

Další zprávy