Moderní umění a baroko? Výstava spojuje neslučitelné

ČTK ČTK, ab
11. 4. 2012 4:01
LED panely, LCD obrazovky a barokní rotunda. Že to nejde dohromady?

Praha - Výtvarník Stanislav Vajce - rodák z Kroměříže žijící v Německu - představí výstavu svých děl (soch, ale i obrazů), díky kterým se spojí moderní technologie se starobylou architekturou. Exponáty moderního umění v netradičním spojení s barokními freskami můžete vidět od 5. června do 26. srpna v Rotundě Květné zahrady v Kroměříži na výstavě s názvem Actis Effector (Tvořeno světlem).

LCD, zvuk i LED

Díla umělce jsou složena ze světelných bodů či panelů. Expozice ale kromě zraku zapůsobí i na sluch - doprovází ji totiž také hudba či zvuk. Můžete se těšit na celkem 11 exponátů, z nichž dva vytvořil Vajce přímo pro Kroměříž. Připravte se na neobvyklou podívanou. Výtvarník na výstavě použije LED panely, LCD obrazovky, zvukové instalace a objekty řízené počítačem. Chce tak propojit minulost, současnost i budoucnost.

Baroko se spojí s moderními technologiemi

Smyslem výstavy je seznámit návštěvníky s novým uměním při využití nejmodernějších technických možností. Historická architektura rotundy tak bude pomocí exponátů propojena s nejnovějšími technologiemi. Právě tento kontrast je důležitý. Exponáty mohou s divákem i „komunikovat", stejně tak on s nimi. Například LED-obrazovka s citlivými senzory mění svůj obraz podle gest a pohybů diváka. Unikátní na výstavě je právě to, že ji návštěvník nemusí jen pasivně sledovat. Vajce chce, aby byl divák aktivní.

Objekt je na seznamu UNESCO

Rotunda Květné zahrady v Kroměříži je národní památkou zapsanou na Seznamu světového dědictví UNESCO. Je to raně barokní stavba s bohatě dekorovaným interiérem. Ve středu rotundy bývá zavěšeno Foucaultovo kyvadlo, které ale bude během výstavy v opravě, a tak ho po dobu jejího konání nahradí mobilní předměty točící se za světlem žárovky.

 

Právě se děje

Další zprávy