Mobilní udírnu lze naložit do auta, pohání ji elektřina

td
19. 1. 2012 1:21
Udírny už nejsou jen výsadou řezníků, stolní udírna je praktická a snadno přenosná
Foto: Ondřej Besperát

Uzeniny sice nepatří do zdravého a dietního jídelníčku, přesto však patří mezi oblíbené české pochoutky. Ještě lákavější potom jsou, když se dají vyrobit přímo doma, na zahradě, a to rovnou ve vlastní udírně. Ať už se jedná o ryby, maso nebo sýry, domácí udírna si s nimi snadno poradí. Na trhu lze vybírat z nejrůznějších typů přizpůsobených konkrétním potravinám, rozdíly jsou i ve velikosti a výkonu jednotlivých udíren. Jakmile poprvé ucítíte neodolatelnou vůni uzeného masa, zjistíte, že se z domácího uzení brzy stane závislost.

Pro občasné domácí použití se nejlépe hodí multifunkční udírna, která zvládne zpracovat většinu druhů mas včetně ryb. Nejčastěji se v udírnách topí pilinami, dřevem nebo dřevěným uhlím, aby vznikl co nejkvalitnější kouř. Pokud neplánujete udit často a ve velkém množství, dobře poslouží i malé stolní nebo přenosné udírny. Ty stačí vynést na zahradu či balkon, ocení je zejména milovníci campingu a cestování. Zatímco přenosné udírny mají relativně standartní velikost a lze v nich udit až dvanáct kilogramů masa, stolní modely pojmou maximálně čtyři ryby. Palivem stolních udíren bývá líh nebo lihová pasta.

Speciální udírny jsou přizpůsobeny konkrétnímu druhu masa, pro které jsou určeny. Jsou to nejčastěji udírny pro rybáře, vyznačují se podlouhlým tvarem usnadňujícím manipulaci s rybami. Do rybářské udírny lze snadno zavěsit i úhoře. Další inovací jsou udírny na elektřinu, kdy topné elektrické těleso urychluje průběh procesu uzení.

 

Právě se děje

Další zprávy