Miniaturní byt, kde je stále jaro. Pojďte dál

Miniaturní byt, kde je stále jaro. Pojďte dál
Děti jsou ještě malé, takže na větší byt je zatím čas. I proto dostala dvougarsonka nedávno novou, svěží podobu. Některé věci si manželé postupně předělávají sami, na obývák a kuchyni přišli odborníci. A i tady pracovala kreativní skupina kolem televizního pořadu. „Nechali jsme v podstatě designérům volnou ruku,“ říká mladá maminka, „ jedině jsem si vymínila, že v bytě nebude červená a černá. Červená je pro mne osobně moc agresivní a černá zase moc temná. Teď nakonec se černá v bytě objevila, ale ta troška se vysloveně hodí.“
Architektka Strouhalová se spoluautorem televizního projektu proměn Radovanem Mačákem si prostor přišli prohlédnout a nejprve shrnuli průšvihy, které se musí vyřešit: Pokoj i kuchyně byly zařízeny provizorně, rodině už na vybavení bytu nezbyly peníze. Kuchyně byla málo funkční, neexistoval tu jídelní stůl, jako komoda pod televizi sloužila krabice od ní. V malém prostoru byly použity hned dvě různé podlahové krytiny: dlažba a plovoucí podlaha. Sjednocení podlahové plochy, které ji pomáhá opticky zvětšit, bylo prvním krokem.
Celý byt má 45 m², proměna se měla týkat 18 m², což je výměra kuchyně a obývacího pokoje, kde podle přání (a potřeby) majitelů mělo být ještě i místo na počítač.
„Prostor je velice malý, a tak to byl celkem oříšek vše do pokoje umístit,“ říká architektka, ale pak dodá: „Byla to ale hezká práce, rodinka je veselá, milá, se smyslem pro humor. Mají rádi přírodu, cestování, a při bydlení preferují spíše moderní styl. Shodli jsme se také na zelené, žluté barvě.“
Foto: Panel Plus/ Jaroslav Hejzlar
Věra Tůmová
11. 5. 2013 22:00

Byt o 45 metrech pro rodinu s dvěma dětmi znamená vždy mnoho omezení a kompromisů jak kvůli malému prostoru, tak kvůli nedostatku financí. Podívejte se na úpravu, kterou pro mladé manžele s malými dětmi navrhli tvůrci z televizních proměn. Pro časopis Panel Plus vše zaznamenala Vladimíra Storchová.

 

Právě se děje

Další zprávy