Miliardář Vítek koupil budovu bývalé Živnobanky

Radek Pecák Radek Pecák
27. 12. 2011 10:46
Muž stojící za CPI letos koupil nemovitosti za 16 miliard Kč
Budova banky v ulici Na Příkopě
Budova banky v ulici Na Příkopě | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Téměř 900 milionů korun zaplatila realitní skupina CPI za svoji poslední akvizici v letošním roce. Budovu bývalé Živnostenské banky v Praze Na Příkopě koupila od UniCredit Bank za částku přesahující 890 milionů korun.

O akvizici informovala mluvčí CPI Michaela Winklerová. Nákupy CPI Group stávajících nemovitostí přesáhly za uplynulý rok celkových 16 miliard korun.

Budova banky byla postavena v letech 1894 až 1896 jako sídlo Zemské Banky dle projektu architekta Osvalda Polívky v novorenesančním slohu. Budova se skládá ze tří částí, které souhrnně nabízejí přes 19 000 m2 plochy. Součástí komplexu budov jsou také historické reprezentativní prostory, technické zázemí a garáže.

"Oproti moderním kancelářským budovám má Živnobanka nezaměnitelné kouzlo, pramenící z jedinečnosti místa a jeho historické hodnoty. Zájem firem o tuto lokalitu je dlouhodobě velký. Centrální lokace a rozmanitost infrastruktury jsou unikátní kombinací pro malé i velké společnosti," komentoval důvody akvizice generální ředitel CPI Group Zdeněk Havelka.

Úvěr na financování akvizice poskytla UniCredit Bank Czech Republic.

Vítek kupoval nemovitosti od PPF

Mezi dalšími nemovitostmi, které letos CPI koupila, figurují například kancelářské objekty od PPF s dominantním nájemcem Českou pojišťovnou, soubor retailových parků v Česku a na Slovensku, Olympia centrum v Teplicích a Mladé Boleslavi, průmyslový areál Lozorno na Slovensku, Obchodní centrum City Park Jihlava a řada dalších nemovitostí.

CPI také investovala do developerských projektů. Na jaře dokončila administrativně hotelový komplex CPI City Center v Ústí nad Labem a v průběhu roku otevřela několik Penny Marketů a retailových parků.

Mezi připravovanými projekty jsou zejména výstavba COPA Centrum Národní.

Skupina CPI, kterou ovládá miliardář Radovan Vítek, byla loni i letos mezi největšími realitními investory v Česku. Firma vlastní v Česku 12 600 nájemních bytů, a je tak po společnosti RPG Byty druhým největším vlastníkem bytů v zemi.

Skupina vlastní a spravuje také 500 000 metrů čtverečních obchodních ploch, kolem 200 000 čtverečních metrů kanceláří a 18 hotelů.

Vila jako z argentinské telenovely je na prodej. Podívejte se v galerii vlevo nahoře.

 

Právě se děje

Další zprávy