Materiál na stavbu příček vybírejte podle situace

Andrea Berniová
18. 7. 2012 4:30
Má příčka dobře zvukově a tepelně izolovat? Nebo má být co nejužší, aby šetřila místem?
Příčky rozdělí byt na místnosti
Příčky rozdělí byt na místnosti | Foto: Panel Plus

Příčka rozděluje interiér na jednotlivé místnosti. Pro její stavbu se používají různé materiály. Například pórobetonové příčky bývají lehké, izolují dobře tepelně i zvukově. Právě odlehčené pórobetonové příčky mohou být vhodným řešením, pokud je pravděpodobné, že podlaha příliš velké zatížení nevydrží. S pórobetonem se také dobře pracuje. Dá se seříznout do různých tvarů, dobře se do něj vrtá a není problém v něm vytvořit i větší otvory. Také odstraňování této příčky je snazší než té cihlové. Proto, pokud myslíte, že jednou budete chtít příčku zbourat, volte radši tu z pórobetonu.

Cihly, nebo sádrokarton?

Příčkové cihly, to je další možnost při stavbě příčky. Jsou odolné proti požáru a mají také dobré tepelně i zvukově izolační vlastnosti. Příčkové cihly mohou mít dutiny, ale také existují plné příčkové cihly. Na rozdíl od pórobetonové příčky není odstranění cihlové příčky tak snadné.

Dalším materiálem jsou sádrovláknité desky. Ty jsou vhodné pro dřevostavby, protože dobře odolávají požáru. Navíc dobře zvukově izolují. Dále jsou tu sádrokartonové desky. Seženete desky o různé tloušťce a s různými vlastnostmi. Některé jsou odolné proti požáru, jiné lépe izolují.

Užší příčky nemusejí tolik izolovat

Záleží na vašich požadavcích a potřebách. Pokud bojujete s nedostatkem místa v interiéru, volte raději materiál, který umožní, aby příčka byla užší. Kvůli úzké příčce se ale možná budete muset vzdát nejlepší zvukové izolace.

Můžete také vybrat materiál, který dobře tepelně izoluje, je odolný proti požáru nebo se s ním bude v budoucnu dobře pracovat, případně nebude obtížné příčku z něj postavenou odstranit. Všechny tyto aspekty vezměte v úvahu, až budete vybírat materiál pro stavbu příček.

 

Právě se děje

Další zprávy