Máte malý byt? Zjistěte, jak ho opticky zvětšíte

Andrea Berniová
14. 11. 2012 13:50
Několika jednoduchými triky dokážete, aby váš byt vypadal větší. Stačí k tomu třeba zrcadla nebo tapety
Máte doma málo místa?
Máte doma málo místa? | Foto: Panel Plus / Jaroslav Hejzlar

Je váš byt malý? Pak potřebujete efektivně využít prostor, abyste do něj naskládali vše, co potřebujete, a ještě vám trochu místa zbylo. Pomohou třeba posuvné dveře, vestavěné skříně ale i patrová postel. Když máte pocit, že víc už udělat nemůžete, zkuste prostor ještě opticky zvětšit. Doma se pak sami budete cítit lépe a méně stísněně.

Zrcadla dokážou pokoj opticky zvětšit

Zrcadla dokážou zařídit, aby místnost vypadala prostorněji. Čím větší zrcadlo, tím lépe - klidně si pořiďte zrcadlo přes celou stěnu, nebo jím nechte pokrýt dveře vestavěné skříně. Možná budete sami překvapení, co dokáže s malým prostorem udělat jedno zrcadlo.

Dalším trikem jsou barvy. Když nově malujete, soustřeďte se na to, aby stěna, kterou chcete opticky oddálit, měla tmavší barvu než ty ostatní. Na strop naopak nikdy nenanášejte tmavou barvu. Pomohou i tapety. Když jednu stěnu polepíte fototapetou, která znázorňuje velký prostor - třeba krajinu či moře - pokoj bude hned vypadat větší.

Věřili byste, že i podlaha ovlivňuje zdánlivou velikost místnosti? Triky s podlahou pomohou, obzvlášť pokud jsou všechny pokoje ve vašem bytě či domě malé. Když totiž necháte položit jeden typ podlahy v celém bytě, prostor bude vypadat větší, protože místnosti od sebe nebudou tak striktně odděleny.

Zbavte se nepotřebných věcí

Pokud žádný z těchto tipů nepomůže, můžete zkusit zbourat příčku a spojit tak dvě místnosti (třeba kuchyň a obývací pokoj) do jedné.

Prostor se zvětší, když se zbavíte nepotřebného nábytku. Opravdu musíte mít všechny skříňky? Možná nepotřebujete televizní stolek - pověste si televizi na zeď. Zkuste také závěsný nábytek - ten nebude zbytečně zabírat místo na podlaze. A co rozkládací postel? Přes den budete mít hned víc místa.

 

Právě se děje

Další zprávy