Máte hlučné sousedy? Ticho zajistí zvuková izolace

td
17. 1. 2012 1:12
Rozhádaní sousedé, vedlejší restaurace, zkušebna rockové kapely ani nádraží už nebudou problém se zvukovou izolací
Foto: Ludvík Hradilek

Po náročném dni plném nepříjemného hluku a shonu působí domov jako oáza klidu. Ne každý má však takové štěstí, aby si po návratu z práce mohl dopřát chvíli nerušeného ticha. Problém nežádoucího hluku znají zejména obyvatelé panelových domů, kde lze se sousedy sdílet nejen dům, ale i večerní hádky či cinkání nádobí. Řešením je instalace zvukové izolace stěn, která opět zajistí, aby byt patřil jen a jen jeho obyvatelům.

Kvalitní zvuková izolace pomůže nejen od hluku z okolních bytů, ale své uplatnění nalezne také v rodinných domech. Tam bývá nejčastějším problémem blízkost železniční tratě či frekventované silnice nebo dálnice. Nejsnadnější cestou je myslet na kvalitní odhlučnění již během stavby nového domu, problém nadměrného hluku lze však vyřešit i u starších nemovitostí. Na výběr je hned několik vhodných materiálů, které pohlcují zvuky. Nevýhodou dodatečné instalace izolace bývá v tom, že panely často ubírají na vnitřním prostoru. Pokud nepotřebujete razantní zásah, stačí někdy pouze speciální nátěr zdí.

Nejčastěji se zvuková izolace instaluje na stěny bytu, problém ale může často vyřešit i izolace podlahy nebo stropu. Stačí, aby u laminátové podlahy sousedů chyběla izolační vrstva, a rázem skrz strop rezonuje každý jejich krok. Pokud je třeba izolovat podlahu v bytě, postačí pro začátek koberec s vyšším chlupem, který ztlumí většinu nárazů. V případě, že toužíte po dřevěné podlaze, vždy shánějte kvalitní materiál s dostatečnou izolací.

 

Právě se děje

Další zprávy