Marmoleum: nenáročná a moderní podlaha

Ingrid Špátová
1. 11. 2011 4:21
Přírodní linoleum je vhodné pro moderní byt i alergiky
Foto: antennamedia.cz

Při plánování vybavení bytu či rekonstrukce je třeba si velmi dobře rozmyslet, jaký zvolit druh podlahy. Pokládka podlahy je investice, která v případě dobré volby vydrží mnoho let. Důležitá také ekologická otázka, ve které s přehledem vítězí marmoleum. Vedle skvělých vlastností je jednoduchá i jeho likvidace, která je zcela v souladu s přírodou - je možné  nechat jej rozložit na kompostu nebo spálit.

Marmoleum je jedinečné přírodní linoleum vyráběné z obnovitelných surovin jako lněný olej, pryskyřice či vápenec. O požadované tvrdosti a pružnosti rozhoduje vytvrzení kyslíkem. Díky obsahu dřevité moučky, která na sebe váže přírodní pigmenty, je možné zakoupit marmoleum v mnoha barvách. Prodává se v rolích i jednotlivých čtvercích, lze si tedy na podlaze sestavit různé barevné vzory podle vlastní fantazie.

Životnost marmolea bývá delší než třicet let a jeho pevnost vydrží vysoké zatížení. Údržba je velmi snadná, lehce se z něj stírá prach, proto je ideální pro alergiky a osoby s dýchacími potížemi. Samo zároveň působí proti šíření některých mikrobů a bakterií.
Má vynikající izolační vlastnosti a je antistatickým materiálem, brání tak ve vytváření statického náboje.

Metr čtvereční této podlahové krytiny lze pořídit zhruba za 600 - 1500 korun. Záleží přitom na výrobci, na barvě i na tom, zda kupujeme celou roli, či jednotlivé čtverce. Sehnat se dá v mnoha obchodech s podlahovinami jako Marmoleum (R) či Marmoleum(R) click.

 

Právě se děje

Další zprávy