Markýza: Elegantní stínění pro terasy i cukrárny

Andrea Berniová
17. 7. 2013 11:00
Automatická markýza se sama zatáhne, když fouká vítr nebo když přestane svítit slunce
Markýza ochrání před sluncem terasu i interiér.
Markýza ochrání před sluncem terasu i interiér. | Foto: ISIFA/Thinkstock

Před žhavým letním sluncem dokáže ochránit stínění. Může být interiérové či exteriérové. Mezi interiérová stínění se řadí například rolety, závěsy či žaluzie. Exteriérová, to je třeba slunečník či párty stan. A pak je tu markýza. Ta dokáže zmírnit sílu slunečních paprsků dopadajících na terasu, ale i do domu, například skrz francouzské okno.

Čidla dokážou markýzu ovládat automaticky

Výsuvné markýzy s manuálním ovládáním se vytahují a stahují pomocí kliky. Manipulace s automatickými markýzami je pohodlnější. Fungují na dálkové ovládání, není tedy potřeba stahovat je ručně.

Automatická markýza může být také napojena na čidlo, které její polohu řídí podle počasí. Když začne například foukat příliš silný vítr, který by mohl konstrukci poničit, otřesové čidlo markýzu zatáhne. Existuje také čidlo slunce, které bude markýzu vytahovat a stahovat podle intenzity slunečního záření i za vaší nepřítomnosti.

Markýza tak může před vedrem ochránit i interiér, do kterého by jinak vnikaly sluneční paprsky přes velká okna či terasové dveře. Kromě pohyblivých existují ale i markýzy pevné.

Záleží na kvalitě látky i konstrukce

Prodávají se markýzy s různými rozměry a také s rozdílným sklonem. Hodí se nejen na terasy rodinných domů, ale také jako stínění na zahrádky restaurací či cukráren.

U markýzy je důležitá kvalita konstrukce, ale také pevnost potahové látky. Ta by ideálně měla obsahovat UV filtr, aby při posezení na terase chránila před spálením pokožky. Pokud je látka také naimpregnovaná, odolá kratšímu dešti. Na kvalitě látky závisí také i její životnost a barevná stálost. Látka markýz může být jednobarevná, ale i pruhovaná.

 

Právě se děje

Další zprávy