Málo místa a moc věcí? Zkuste neobvyklé úložné prostory

Andrea Berniová
6. 2. 2014 11:00
Kam doma naskládat všechny věci? Nechte se inspirovat i originálními tipy
S úložnými prostory v kuchyni pomůže nejen kuchyňský ostrůvek
S úložnými prostory v kuchyni pomůže nejen kuchyňský ostrůvek | Foto: Isifa/Thinkstock

Ať je byt nebo dům jakkoli prostorný, všude je potřeba ukládat oblečení, nádobí a nejrůznější předměty. Bez úložných prostor se prostě neobejdeme.

Tradiční skříně a skříňky však často nedokážou efektivně využít prostor a zabírají více místa, než by musely. Řešením můžou být vestavěné skříně, které si poradí s prostorem od podlahy až po strop a jejichž vnitřní rozložení může být libovolné.

Existují ale i zajímavější a méně obvyklé způsoby, jak v interiéru cokoli ukládat.

Skříňky mohou jezdit po kuchyni

Zásuvky, skříňky a poličky už v kuchyni nikoho nepřekvapí. Ale co takhle kontejnery a zásuvky na kolečkách? Dají se snadno přemisťovat, takže rozložení kuchyně nemusí být konečné a dá se měnit podle potřeby.

Kontejnery, tedy velké šuplíky, se pak dají využít i k k uskladnění potravin, nádobí, ale i k umístění odpadkového koše, který tak nebude narušovat vzhled kuchyně. I skříňky mohou mít kolečka.

Další možností, jak do kuchyně dostat více úložných prostor, je kuchyňský ostrůvek. Ten sice není na kolečkách, ale nabídne víc skříněk a zásuvek. Pojízdné kontejnery jsou samozřejmostí u psacích stolů, ale dají se využít třeba i v koupelně.

Ukládat věcí až ke stropu

Když není na podlaze dost místa pro nábytek, který by posloužil k ukládání oblečení a dalších věcí, hledejme potřebné místo jinde - třeba u stropu. Pokud je strop dost vysoký a dá se trochu "snížit", nastává možnost vybudování stropních podhledů.

Úložné prostory ve stropních podhledech nejsou tak snadno dostupné jako třeba skříně. Proto je lepší pod strop ukládat věci, které nepotřebujeme často (například zimní oblečení na jaře, lyže, staré fotografie, náhradní peřiny a podobně). Kromě úložných prostor zajistí stropní podhledy také lepší akustickou izolaci a je možné jimi vést třeba bodové osvětlení.

Další možností jsou úložné boxy. Existují i rozměrnější varianty s kolečky, které se dají jednoduše zasunout pod postel. Uchovávat v nich můžeme třeba méně používané oblečení, zimní obuv či deky.

 

Právě se děje

Další zprávy