Malá zahrada je někdy výhodou, stačí jen využít prostor

td
23. 1. 2012 2:40
Zahrada může být krásná a zároveň nevyžadovat přílišnou péči. Jak na to?
Foto: Isifa/Thinkstock

Zahrada je výkladní skříní domu, nemělo by se na ni proto zapomínat. I kousek zelené plochy si zaslouží péči, kterou vám vynahradí obdivné pohledy sousedů i čas strávený nerušenou relaxací na vašem malém kousku přírody. S velkými ambiciózními projekty pomůže profesionální zahradní architekt, malou zahrádku však zvládne upravit každý s alespoň trochou fantazie.

Základem každé krásné zahrady je upravený trávník, kterému je třeba věnovat pravidelnou péči. Pokud je třeba ho lehce oživit, pomůžou volně prodejné trávníkové směsi. Menší zahrady nemusí být nevýhodou, prostor potom působí mnohem útulněji a snadno z něj vytvoříte jak divokou džungli s množstvím tajemných zákoutí, tak i čistou plochu s orientálním nádechem. Při zařizování zahrady je nutné zvážit, kolik času chcete obětovat její úpravě. Pro bezúdržbovou zahradu se potom nejlépe hodí ozdobné keře a jehličnany, jsou totiž neopadavé a ušetří práci s úklidem listí.

Místo záhonů lze také zahradu ozvláštnit květinami v ozdobných květináčích. Místo nekonečného okopávání je stačí pouze položit na libovolné místo a kdykoli je vyměnit za jiné. Přírodní ladění zelené plochy skvěle podpoří dřevěný zahradní nábytek, popřípadě stylový altánek, který umožní příjemné venkovní posezení i v nepříznivém počasí. Pro malou zahradu však platí pravidlo méně je více, proto se hodí zvolit vždy jen jeden výrazný prvek, který vynikne.

 

Právě se děje

Další zprávy