Luxusní zahrada? To chce jezírko!

Ilona Víchová
13. 6. 2012 8:52
Zahradní jezírko je pěknou dekorací, která zkrášlí a zdokonalí vaši zahradu!
Foto: biotopy.com

Stále váháte nad vybudováním zahradního jezírka? Zahradní jezírko je nejen krásnou dekorací, ale snadno si z něj vytvoříme přírodní koupací bazén, který bude ideálním místem k relaxaci.

Jak ale vybudovat takové zahradní jezírko a co vše budete potřebovat? Čtěte dál a poznáte, že jde o jednoduchou věc s velkým konečným efektem. Získejte užitečné rady a tipy na vybudování zahradního jezírka.

Jezírko jako dům

Velikost jezírka je jednou z nejdůležitějších věcí, které si musíme ujasnit. Zahradní jezírko se musí přizpůsobit kapacitě celé zahrady a pozemku. Stejně tak se zamyslete nad hloubkou jezírka. Záleží na tom, zda chcete mít v rybníčku rostliny nebo i nějaké ryby. Hloubka jezírka ovlivňuje růst rostlin a zdravotní stav ryb, které chcete pěstovat.

Jednoduchá otázka, ale velmi důležitá odpověď. Jezírko se dá vybudovat téměř kdekoliv, ale všeobecně se doporučuje místo, kde není po celý den stín, ale zároveň na něj nepraží slunce. Ideální je půl na půl. Zahradní jezírko vyžaduje sluneční svit v řádech několika hodin denně.

Před prací si nakreslete plánek

Ujasněte si velikost, polohu a hloubku a jezírko si jednoduše zakreslete. Ještě jednou si do plánku zapište, kde přesně jezírko bude stát. Dále si nakreslete tvar jezírka, což vám pomůže s představivostí. Pokud chcete koupací alternativu, nakreslete si pobřežní zóny a místo, které bude fungovat jako přírodní bazén.

U této varianty nezapomeňte, že plocha na koupaní potřebuje stejně velkou plochu, kde se bude jezero čistit a regenerovat.

Buďte připravení

Vyznačte si tvar jezírka a začněte hloubit výkop. Kontrolujte si pečlivě rozměry po celou dobu výkopu. Nezapomeňte břeh už rovnou stupňovat. Technika dokončí hrubou práci a lopatou a motykou je třeba hrany a strany dočistit a uhladit. Usnadníte si tak pokládku fólie. Celý výkop pokryjeme pěti centimetry jemného písku a nahoru přijde geotextilie, která zabrání prorůstání kořenů rostlin a pomáhá s hydroizolací.

Fólie přijde až na geotextilií

Fólie je speciální hydroizolační, která se dobře tvaruje do připraveného výkopu. Fólie se na povrch lepí. Pokud máte malé jezírko, můžete si koupit už slepenou fólii do požadovaného tvaru. Fólie je z PVC a pro menší jezírko stačí o tloušťce 1 mm. Pro větší rybník volíme alespoň 1,2 - 2 mm.

Nezapomeňte na filtr a osázení jezírka

Luxusní jezírka si zaslouží filtraci a čerpadlo. Jezírka určená ke koupaní musí mít v příslušenství filtraci a je třeba počítat s investicí kolem 10 tisíc korun. Prokysličení vody a cirkulaci zařídí čerpadlo.

Do jezírka přijdou rostliny dle vkusu každého z nás. Je nutné znát nároky a vlastnosti jednotlivých rostlin. Některé chtějí více světla, jiné čistou vodu a dostatek prostoru. Kolem jezírka si vyskládejte kameny, které celý efekt ještě podtrhnou. Výborným prvkem je osvětlení hladiny nebo části rostlin.

--------------------------------------------------------------------------------

Vybírejte správně zahradní jezírka.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy