Ložnice pro alergika? pěnová matrace a postel ze dřeva

Andrea Berniová
7. 2. 2014 10:55
Aby mohl alergik klidně spát, je potřeba odstranit vše, co by mohlo vyvolat alergickou reakci
I alergik může mít klidný spánek
I alergik může mít klidný spánek | Foto: Isifa / Thinkstock

Ložnice přizpůsobená alergikovi či astmatikovi by měla zajistit klidný a ničím nerušený spánek. Proto je potřeba postarat se o odstranění všeho, co by mohlo alergické reakce vyvolávat.

Začněme postelí. Matrace by měla být prodyšná a musí mít co nejméně příznivé složení pro život roztočů. Tyto podmínky splňuje pěnová matrace. Pěna tvořící výplň matrace může být dokonce antibakteriální.

Na matraci se pak vyrábějí speciální potahy z přírodních látek a s probiotiky, které látku zbaví alergenů a také omezí výskyt roztočů. Důležité je, aby byla matrace prodyšná a snadno se zbavovala vlhkosti, která vytváří ideální prostředí pro roztoče.

Přírodní materiály mají přednost

Matrace pro alergiky se obecně vyrábějí ze speciálních pěn a mikrovláken. Tyto materiály zajistí, že se v matraci neusídlí prach a roztoči.

Lze zvolit různou tvrdost a rozměry matrace, ale je třeba vybírat i podle hmotnosti, pro kterou je matrace určena. Pod antialergickou matrací by v ideálním případě měl být umístěn lamelový rošt, který podpoří prodyšnost matrace.

Pod postelí má být volné místo, tedy žádné úložné prostory, v nichž by se mohl hromadit prach.

Vhodné jsou postele z přírodních materiálů (například z dřevěného masivu), které nevylučují žádné nežádoucí látky, což by mohlo hrozit u syntetických materiálů.

Pozor na lapače prachu

Samozřejmostí by také měly být peřiny a polštáře určené alergikům. Přikrývky a polštáře s úpravou proti roztočům mohou mít například výplň z dutého vlákna, které v sobě nezadržuje vlhkost.

Přizpůsobit lze i další zařízení ložnice. Existují speciální podlahy vhodné pro alergiky, například marmoleum či dřevěná podlaha. Nehodí se naopak koberec, ve kterém se může i přes pečlivé vysávání hromadit prach.

Na oknech by pokud možno neměly být záclony ani závěsy. Jde v podstatě o lapače prachu, který se při odhrnování závěsu snadno rozvíří. Je lepší zvolit jiný typ stínění, například žaluzie.

 

Právě se děje

Další zprávy