Linoleum nemusí být zapomenutým materiálem minulosti

Andrea Berniová
18. 5. 2012 8:19
Nejde jen o kdysi používanou nevzhlednou podlahovou krytinu

Přemýšlíte, jaká podlaha by se do vašeho bytu či domu hodila nejvíc? Dřevěná podlaha nebo snad keramická dlažba? Zkuste vinylové linoleum. Možná ho vnímáte jako podlahovou krytinu paneláků z dob dávno minulých, která už dnes prostě není moderní.

Linoleum ale má své výhody. Vydrží například vysokou zátěž, dobře se udržuje a není drahé. Navíc je hygienické a nedělá problémy alergikům. A co vzhled? Zapomeňte na podivné vzory a ošklivé barvy. Linoleum může připomínat i dřevěnou podlahu, jen je mnohem levnější. Ale můžete vybírat i z mnoha dalších pestrých barev a také vzorů. Linoleum také dobře tepelně i akusticky izoluje. Existují různé tloušťky a tvrdosti linolea.

Linoleum se snadno udržuje

Možná preferujete spíš koberce. Ty ale nejsou příliš vhodné pro alergiky. A například do kuchyně se nemusí hodit vůbec. Kolikrát už vám při vaření či jídle něco upadlo nebo ukáplo na podlahu? V případě koberce nastává problém, možná ty fleky sami dolů nedostanete a budete si muset na vyčištění koberce objednat specializovanou firmu. Pokud ale máte v kuchyni linoleum, stačí nečistotu jen utřít vlhkým hadříkem. Navíc pokládka linolea je snadná a rychlá.

Znáte přírodní linoleum - marmoleum?

Pokud máte raději přírodní materiály a ty syntetické vás zrovna nelákají, zkuste přírodní linoleum, tedy marmoleum. To je druh linolea vyrobeného z přírodních materiálů - z pryskyřice, lněného oleje, juty, přírodních barviv, vápence a dřevité či korkové moučky. Marmoleum je navíc opravdu odolné - vydrží desítky let. Tento materiál nezatěžuje životní prostředí a jeho likvidace je ekologická.

-----------------------------------------------------------------------------------

Je linoleum to nejlepší pro vaši podlahu?

 

Právě se děje

Další zprávy