Kvůli daním možná v Česku vzniknou realitní registry

Věra Tůmová
11. 6. 2012 7:00
Realitní registry by měly přinést státu důkladnější kontrolu a více odvodů z daní
Josef Polák, Vojtěch Šalda (vedoucí projektanti): Sídliště Invalidovna v Karlíně, věžové domy foto: Zdeněk Voženílek, 1968, Útvar rozvoje hl. m. Prahy
Josef Polák, Vojtěch Šalda (vedoucí projektanti): Sídliště Invalidovna v Karlíně, věžové domy foto: Zdeněk Voženílek, 1968, Útvar rozvoje hl. m. Prahy | Foto: Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Praha - Dva nové realitní registry by měly státu zajistit vyšší daňové příjmy a zlepšit kontrolu v evidenci realitních transakcí. Vzniknout by měl jednak speciální registr pro transakce s nemovitostmi a dále pak registr, který by sloužil jako databáze družstevních bytů. Vyplývá to z analýzy trhu nemovitostí, kterou podle ČTK připravilo ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s dalšími resorty.

„Hlavním zdrojem daňového úniku daně z příjmů u prodejů bytů jsou převody družstevních podílů, kde k prodejům dochází opakovaně v krátkém čase (do lhůty pěti let) a kde nelze předpokládat, že by se tento typ vlastnictví změnil," uvádí se v analýze ministerstva.

Co vše by ještě sledovaly registry

Firmy, které nedodržují pravidla, pak podle této analýzy navíc znevýhodňují solidní realitní kanceláře, které poctivě a řádně platí daně. V rámci nových registrů by se tak mohly podle návrhu ministerstva sledovat i provize realitních kanceláří.

Nové registry by zajišťovaly ale především všechny převody vlastnických práv, převody členských práv a povinností v bytových družstvech a stejně tak i obchodní podíly ve firmách výlučně spojených s nemovitostmi. Registr by měl být současně úzce napojen na katastr nemovitostí.

Speciality bytových družstev

Vzhledem k tomu, že u prodeje družstevních bytů se neprodávají byty, ale jen členské podíly v bytových družstvech (tedy práva a povinnosti člena bytového družstva), na které se váže právo uzavřít nájemní smlouvu na daný byt, neplatí se při těchto transakcích daň z prodeje nemovitostí. A i tuto dosavadní praxi chce ministerstvo vznikem nového registru pozměnit.

Pokud by totiž podle analytické zprávy ministerstva pro místní rozvoj existovala databáze družstevních bytů, díky které by mohlo dojít k určitému zrovnoprávnění osobního a družstevního vlastnictví, lze hypoteticky uvažovat také o možnosti zavedení daňové povinnosti i na tento typ majetku.

Připomeňte si, jak šel čas na pražských sídlištích,  ve fotogalerie vlevo vedle článku.

Nově by se také tyto změny projevily i ve výpočtech sociálních dávek, což by zrovnoprávnilo částečně i vlastníky jiných nemovitostí. Například majitelé rekreačních nemovitostí, jako jsou chaty či chalupy, totiž podle analytické zprávy nemají - na rozdíl od členů bytových družstev - většinou nárok na pobírání státní podpory.

Registr, který by sloužil jako databáze družstevních bytů, by měl podle ministerstva také přispět ke zlepšení financování družstevních bytů a pomoci zastavit rozpad bytových družstev. Od roku 1990 se totiž počet družstevních bytů snížil z původního asi milionu na dnešních zhruba 430 tisíc družstevních bytů.

--------------------------------------------------------------------------------

Jak na daně?

 

Právě se děje

Další zprávy