Kvalitní dřevěná postel může vydržet celé století

Andrea Berniová
31. 8. 2013 10:00
U čalouněných postelí záleží na kvalitě potahové tkaniny, u dřevěných na kvalitě spojů

Při výběru postele je potřeba všímat si především kvality, designu a způsobu zpracování, ale také pevnosti postele, jejího konstrukčního provedení a původu.

"Zaměřte se na konstrukci lůžka, tedy pevnost rohových spojů a uložení roštů. Jakýkoliv náznak nestability bude časem ještě horší. Obecně dovoz z Číny je vyráběný pouze na cenu, ne na kvalitu," upozorňuje Daniel Štach z firmy Postele Štach.

Není moudré kupovat postel bez jejího vyzkoušení. Právě při něm je totiž možné všimnou si její nízké kvality či nedokonalého zpracování.

Dubová postel je odolná

dřevěných postelí se vyplatí vsadit na tvrdé dřeviny. Patří mezi ně například buk či dub. Postele z měkčích dřevin, třeba ze smrku či borovice, nejsou tolik odolné a rozhodně by měly mít alespoň velmi pevné spoje. U čalouněných lůžek je třeba zaměřit se i na kvalitu potahové textilie.

Na postele se ze zákona poskytuje záruka 24 měsíců. Nejkratší životnost mívají čalouněná lůžka, u nichž se opotřebování projeví především na potahové látce. Postele z měkkých dřevin také nejsou příliš odolné, a to právě kvůli měkkosti materiálu.

"Dřevěné postele z tvrdých dřevin jako je buk či dub a také kvalitní kovové postele mají životnost nejvyšší. Pokud je buková postel masivní a konstrukční spoje opravdu pevně vyřešené, může mít životnost i 100 let," dodává Štach.

Důležité jsou i rozměry postele. Měla by být o 15 až 20 centimetrů delší než její vlastník. Každý by při spánku měl mít prostor o šířce alespoň 80 centimetrů.

Rozkládací a patrové postele nemusejí být vhodné

Kromě klasických postelí existují i postele rozkládací či patrové. Rozkládací postele většinou nenabízejí tělu takovou oporu jako klasická lůžka. Aby se rozklad vešel pod lůžko, musí se totiž redukovat výška matrace.

"Patrová postel či palanda je opravdu nouzové  řešení. Nejen kvůli nepohodlnému přístupu, možnému úrazu, ale hlavně proto, že pod stropem je velmi vydýchaný a teplý vzduch," říká Zbyněk Pavlovský z firmy Degr.

I v prodeji postelí se projevují trendy. Dříve byla v oblibě především čalouněná a kovová lůžka. Nyní jsou žádanější těžké a masivní dřevěné postele hnědých a šedých odstínů.

"Ovšem u zákazníka vždy bude rozhodovat design lůžka, nápaditost a jeho zpracování," uzavírá Štach.

 

Právě se děje

Další zprávy