Krbová kamna: rozhodují design a výkon

Ilona Víchová
7. 11. 2011 1:17
Krbová kamna dokážou vytvořit atmosféru domu. Jak ale vybrat ta správná, aby vytopila celý dům?
Foto: top-el.cz

Krb nebo krbová kamna mohou posloužit jako hlavní nebo doplňkový zdroj tepla.  Se začátkem topné sezóny není třeba spouštět hned celý topný systém v domě. Pokud máme doma krbová kamna, snadno si přitopíme dřevem nebo peletami.

Při výběru musíme vědět, jak velký prostor chceme vytápět a podle toho zvolit výkon kamen.  Tento fakt je možné zjistit výpočtem. V tabulkách se udává, že pro vytopení jednoho metru kubického postačí jeden kilowatt výkonu. Předem je dobré si rozmyslet, zda budou krbová kamna sekundárním zdrojem tepla jen pro jednu místnost, nebo energii rozvedeme do dalších místností. Všeobecně platí, že dvouplášťová kamna, určená pro rozvod tepla po domě bývají mezi nejdražšími. 

Nejlepším řešením je zeptat se odborníků. Pokud vědí, zda chceme kamna jako hlavní nebo vedlejší zdroj, informace o druhu topného systému v domě a případné příležitostné topení v podobě dekorací a jiných zdrojů, velmi snadno vám doporučí vhodný výkon a typ kamen.

Thorma Falun Aqua- design za rozumnou cenu

Krbová kamna s výměníkem.  Celkový výkon uvádí výrobce osm kilowatt, ale je třeba si uvědomit, že se dělí. Na výtop místnosti použijeme poloviční výkon čtyři kilowatty a zbytek je pro teplovodní výměník. Šířka topeniště je tři sta sedmdesát milimetrů a průměr kouřovodu je sto padesát milimetrů.

Nevýhoda u těchto kamen je jejich váha, která je bez mála sto padesát kilogramů. Zákazník si může vybrat ve dvou barevných variantách - teracotta a pískovec. Necelých třináct tisíc za tuto designovku je opravdu slušná cena, obzvlášť v kategorii dvouplášťových kamen s výměníkem.  Použitelné palivo: dřevo, dřevní brikety, hnědouhelné brikety.

Luanco 03 - otočné ohniště

Jednoduchý moderní design za třicet tisíc. Při instalaci je možné zapojit zadní nebo spodní přívod vzduchu.  Jmenovitý výkon kamen je v tabulkách uváděný osm kilowatt. Celé ohniště je oplechované a vypadá trochu nadčasově. Nespornou výhodou u tohoto produktu je mobilita. Ohniště se dá otáčet, a tím si teplo nastavovat různým směrem.

Jediným ovládacím prvkem se dá regulovat primární i sekundární přívod vzduchu.  Co se týče údržby a provozu, o čistotu dvířek se stará právě funkce sekundárního vzduchu, který je omývá. Průměrná spotřeba dřeva na hodinu je kolem dvou a půl kilogramu. Pokud si vyberete tato kamna, pak jedině do větších a čistších místností.

Haas + Sohn Juva - obr za hodně peněz

Ocelová kamna poskytují pohled do ohniště ze tří stran. Opět zde platí, že by měla být ve větší místnosti, do které tento moderní prvek zapadne. V kategorii krbových kamen jsou ostatními výrobci dosazovány na špičku. Díky externímu přívodu vzduchu, se nespaluje ohřátý vzduch. Vysoká cena třicet šest tisíc je staví na pozici výrobku, který nebude mít jen tak někdo.

Se svým výkonem až devět kilowatt překvapivě vytopí prostor od padesáti do sto šedesáti metrů krychlových. Je třeba počítat s tím, že se nejedná o kamna s výměníkem. Vhodné palivo: kusové dřevo, uhelné brikety.

 

Právě se děje

Další zprávy