Krbová kamna: Jaké mají výhody a na co si dát pozor?

Andrea Berniová
21. 9. 2013 10:00
Topení dřevem v krbových kamnech není nemoderní. Právě naopak
Krbová kamna příjemně vyhřejí interiér.
Krbová kamna příjemně vyhřejí interiér. | Foto: Isifa/Thinkstock

Krbová kamna na pevná paliva jsou v rodinných domech oblíbená. Přitom nemusí být jediným způsobem vytápění používaným v domě. Někdy jsou kamna jen doplňkovým zdrojem tepla například k plynovému kotli - využívají se tedy k přitápění. Topení dřevem či jinými tuhými palivy je totiž oproti plynu levnější.

Jaká kamna se pro vás hodí?

Výběr nových kamen, to není otázka pěti minut. Krbová kamna se od sebe totiž kromě vzhledu liší především účinností, výkonem a vytápěcí schopností, tedy objemem prostoru, který dokážou vyhřát. Udává se v metrech krychlových.

Je tedy potřeba spočítat objem místností, které budou kamna vytápět a podle toho vybrat ta s dostatečnou vytápěcí schopností. Při výběru je potřeba brát v úvahu také rozměry kamen a dívat se i na jejich záruční dobu.

Ohřejte vodu pomocí kamen

Krbová kamna mohou sloužit už jen svým žárem k vyšší tepelné pohodě v domě. Existují ale i krbová kamna s výměníkem - ta jsou určena k napojení do teplovodního systému, tedy k bojleru či radiátoru.

Z materiálů se k výrobě krbových kamen často používá ocel, ale také litina. Kamna se napojují na komín. Kontrola komína a celé spalinové cesty - tedy i kouřovodu, který spojuje kamna s komínem - by měla být provedena jednou ročně, nejlépe před začátkem topné sezony.

Krbová kamna potřebují prostor

Kamna vydávají silný žár, je proto nutné dodržovat určité zásady. Když jsou kamna v provozu, neměl by se v jejich bezprostřední blízkosti nikdo pohybovat, rozhodně ne děti. Chvilka nepozornosti může skončit popáleninami.

Na kamnech také nesmí být položený žádný předmět. Nábytek a spotřebiče musí být v dostatečné vzdálenosti. Nejlepší je, když mají kamna před sebou volný prostor okolo jednoho metru. Z boku už není potřeba tolik místa, například půl metru by mělo stačit. Záleží ale také na parametrech konkrétních krbových kamen. Prodejce či výrobce by s bezpečnou vzdáleností mohl poradit.

Při objednávání dřeva k vytápění v krbových kamnech se vyplatí zajímat se o jeho druh. Tak zvané tvrdé dřevo, tedy například dubové či bukové, má vyšší výhřevnost a jeho spotřeba bude nižší než by tomu bylo u měkkého dřeva z břízy či smrku. Dřevo určené k vytápění musí být dostatečně proschlé.

Častou chybou při přikládání je přidávání nových polínek do otevřeného ohně. Nejlepší je naopak přidat další kusy dřeva, až budou na dně krbu žhnout jen ohořelé zbytky.

Kromě dřeva se dá v krbových kamnech topit třeba ještě dřevními peletami či briketami, které se vyrábějí z dřevní nebo rostlinné biomasy.

 

Právě se děje

Další zprávy