Koupíte nemovitost, čeká vás exekuce, varují realitky

Věra Tůmová
15. 4. 2012 6:00
Co všechno je potřeba ohlídat při nákupu domu či bytu
Zámek Hlavenec u Brandýsa - Staré Boleslavi byl postaven před rokem 1547, později-1582 přestavěn na lovecký zámeček Rudolfa II. V posledních letech dvacátého století byl využíván jako sýpka, hájovna, internát a domov důchodců. Celková užitná plocha je 1 377 m2 ve třech nadzemních podlažích a podkroví. Plocha pozemku je 4 458 m2. Za 13 milionů jej nabízí RK Re/Max Harmony
Zámek Hlavenec u Brandýsa - Staré Boleslavi byl postaven před rokem 1547, později-1582 přestavěn na lovecký zámeček Rudolfa II. V posledních letech dvacátého století byl využíván jako sýpka, hájovna, internát a domov důchodců. Celková užitná plocha je 1 377 m2 ve třech nadzemních podlažích a podkroví. Plocha pozemku je 4 458 m2. Za 13 milionů jej nabízí RK Re/Max Harmony | Foto: RK Re/Max Harmony

Kolik případů ročně řeší

Europe RK – každá 20.nemovitost, kterou prodáváme je zatížena exekucí
M&M – 500 případů měsíčně, až 26% nárůst meziročně
RK Sting – 600 případů měsíčně, zhruba 100 projeví zájem o řešení a cca ½ z nich je řešitelná
Re-Max – 1 z 20 případů

Praha - Stovky případů, které souvisí s exekucemi, řeší v Česku každý měsíc tuzemské realitní kanceláře. Některé z nich dokonce hlásí i více než 25procentní nárůst takovýchto případů oproti předchozímu roku. Exekuční zabavení majetku přitom často hrozí i lidem, kteří dluhy vůbec nezavinili, a do nezáviděníhodné situace je přivedla pouze jejich nevědomost. Vyplývá to z ankety deníku Aktuálně.cz mezi vybranými realitními kancelářemi.

Například realitní kancelář Sting řeší měsíčně až 600 případů, které se týkají exekucí. „Zhruba u sto z nich lidé projeví zájem o řešení přes naši realitní kancelář. Asi polovina z toho je přitom řešitelná," říká regionální manažer RK Sting Marek Ivaniš.

S několika sty případy s uvalenou či hrozící exekucí se každý měsíc setkají také makléři realitní kanceláře M&M.

Meziročně se přitom počty takto problémových transakcí s realitami podle Miroslava Jonáše z M&M Reality zvyšují: „Exekucemi se zabýváme už sedm let. Měsíčně řešíme přes 500 obchodních případů. To je jen v roce 2012 meziroční nárůst o 26 procent oproti loňsku."

Podle makléřů Europe RK či RE/MAX bývá exekucí zatížená zhruba každá dvacátá prodávaná nemovitost.

Kde číhá skrytá hrozba exekuce

Mnoho z těchto případů se odehrává podle obdobného scénáře: Zájemce o nemovitost si koupí dům či byt na vlastní pěst. Tedy bez realitní kanceláře či právníka specializovaného na reality. Do několika týdnů či měsíců po koupi je pak na nově pořízenou nemovitost uvalena exekuce kvůli nespláceným dluhům předchozího majitele. A ten nebývá nikde k zastižení. Se splácením celého cizího dluhu se potom musí potýkat jen noví majitelé domu nebo bytu.

Co se musí sledovat

Pohlídat si všechny náležitosti při koupi nemovitosti není totiž až tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát.
Před koupí nemovitosti je třeba kontrolovat ještě řadu dalších věcí, jak upozorňují odborníci. Zkušení makléři realitních kanceláří by přitom takovéto kontroly měli provádět automaticky.

K těm naprosto nejdůležitějším věcem, které by měl solidní realitní makléř vždy ověřovat, náleží kontrola listu vlastnictví. Ten se podle ředitele pražské pobočky realitní sítě Evropa RK Lůkáše Bůvy musí kontrolovat při zadání nemovitosti do prodeje, dále pak při podpisu rezervační smlouvy, při podpisu smlouvy o smlouvě budoucí a těsně před podáním kupní smlouvy na katastr nemovitostí.

„Při prodeji členských podílů v družstvech navíc vyžadujeme prohlášení od družstva o bezdlužnosti člena," dodává Bůva.

„Je důležité zjistit, jestli jednáte opravdu s vlastníkem dané nemovitosti. Z úplného výpisu listu vlastnictví, který si můžete obstarat na katastrálním úřadě, zjistíte potom více o tom, jak a kdy byla nemovitost nabyta i detaily o omezeních vlastnického práva. Může se jednat kupříkladu o zástavní práva, exekuce či věcná břemena," vyjmenovává Petr Frey z realitní kanceláře RE/MAX.

Každá kupní smlouva by navíc měla podle Jana Zachystala z  RE/MAX Alfa obsahovat prohlášení prodávajícího, že předmět převodu není předmětem nedořešených soudních, konkurzních, restitučních či jiných nároků a že na jeho majetek není vedena exekuce, výkon rozhodnutí, ani na něj nebyl podán insolvenční návrh.

Vedle podrobností z listu vlastnictví a nabývacího titulu je třeba prověřit i platnost nabývacího titulu. „Dále probíhá kontrola v centrální evidenci exekucí, na čtyřech serverech registrů dlužníků, na centrální evidenci obyvatel. Současně je nutná i dále kontrola fyzického stavu kupovaného bytu či domu. Jde tedy o stavební stránky nemovitosti a související stavební povolení. Prověřuje se rovněž snímek katastrální mapy, je-li pozemek správně zaměřený a v neposlední řadě se kontrolují i smlouvy na dodávku energií," vyjmenovává spolumajitel M&M Reality Miroslav Jonáš.

Realitní makléři mnohdy musí detaily k určité nemovitosti ověřovat mimo jiné i prostřednictvím zápisů okresních a krajských soudů, na správě sociálního zabezpečení nebo na finančním úřadu. Některé „realitky" pro jistotu nahlížejí prý i do povodňových map.

Problémové regiony

Nejvíce exekucí je podle zástupců RE/MAX v regionech s vysokou nezaměstnaností, kde majitelé nemovitostí nestačí splácet své závazky.

„Velký podíl na tomto stavu mají splátkové kanceláře, u kterých si lidé půjčují na nesmyslné úroky a pak nejsou schopni splácet a tak takzvaně vytloukají klín klínem (půjčují si na splácení dřívějších půjček další půjčky)," domnívá se Marek Ivaniš.

 

Právě se děje

Další zprávy