Koupě bytu: prohlédněte si okna, podlahy i koupelnu

Andrea Berniová
27. 3. 2013 14:25
Na co se zaměřit při výběru bytu? Zjistěte, zda se vám vyplatí investice do nemovitosti
Jak koupit byt a nelitovat investice?
Jak koupit byt a nelitovat investice? | Foto: Vojtěch Marek

Každou investici je potřeba dobře promyslet. Stejné je to s investicí do nemovitosti. Například při výběru bytu se vyplatí být obezřetný, pečlivě byt prohlédnout a uvážit, zda za stanovenou cenu stojí. Na co se tedy zaměřit při koupi bytu?

V jakém stavu jsou okna?

Je potřeba zjistit, jaký je celkový stav bytu, kolik do něj bude nutné investovat a zda se pak koupě bytu vůbec vyplatí. Například pokud jsou v bytě stará okna, která příliš netěsní, mohou následovat dva scénáře: výměna oken, anebo zbytečně vysoké účty za vytápění.

Za pozornost stojí také koupelna a toaleta. Pokud je relativně nedávno zrekonstruovaná a ve výborném stavu, je to velké plus. Jestli je ale jasné, že bytové jádro se brzké rekonstrukci nevyhne, je lepší si opět spočítat, jestli za takovou investici byt stojí.

Pozor na vlhkost a zničenou podlahu

Důležitý je i stav podlah. Položení nové podlahy není levnou záležitostí a je možné, že když se přibližná částka za novou podlahu připočte k ceně bytu, nebude jeho koupě příliš výhodná.

Především alergikům by mohla vadit přílišná vlhkost v bytě. Časem by se totiž mohly přidat plísně. Možná už v bytě jsou - proto je potřeba pečlivě prohlédnout každé jeho zákoutí.

Záleží ale také na jiných faktorech než je stav bytu. Jde například o celkový stav a stáří bytového domu, ale také o vzhled okolí bytu či dopravní dostupnost. To vše je potřeba brát v úvahu.

Realitní agent či prodejce bytu by měl zodpovědět všechny otázky položené zájemcem, například z jakého materiálu je bytový dům postavený či jak je byt vytápěný, jak je vyřešen odpad a přívod vody. Vyplatí se zjistit si o bytě co nejvíce informací, na jejichž základě je pak snazší správně se rozhodnout.

--------------------------------------------------------------------------------

Hledáte byty na prodej?

 

Právě se děje

Další zprávy