Koroze dokáže pomalu ničit. Jak se jí bránit?

Andrea Berniová
9. 11. 2012 10:51
Nejlepší je korozi předcházet, zajistit, aby se na kovových částech domu či zahrady vůbec nevyskytla

Nic nevydrží věčně jako nové - o některé materiály je potřeba se starat, aby vám výrobky z nich sloužily co nejdéle. Příkladem je dřevo, které musíte chránit různými nátěry a také kontrolovat, jestli se do něj nepustil červotoč. Kovovým předmětům zase hrozí koroze, která je může zcela zničit. Jak se rzi bránit?

Chraňte kovy speciálními nátěry

Koroze je postupné narušování kovů, a to v důsledku jejich chemické či elektrochemické reakce s okolím. Nejde jen o to, že rez nevypadá hezky - především může zapříčinit i rozpad kovu - dokáže pomalu zničit kovové prvky domu či zahrady.

Nejlepší je kov chránit nátěry, podobně jako dřevo. Tak korozi a tím zničení kovu můžete předejít. Poohlédněte se po speciálních ochranných nátěrech a antikorozních sprejích.

Zkontrolujte okap ještě před zimou

Ještě před zimou zkontrolujte, jestli se koroze nevyskytla na nějaké z kovových částí vybavení domu a jeho okolí. Pečlivě prohlédněte například okap. V tom se kvůli korozi může vytvořit i díra, kterou pak bude stékat voda přímo na fasádu. Zanedlouho nejspíš pocítíte vlhkost i v interiéru. Poškozený okap by také nemusel vydržet nános sněhu či ledu.

Jak se koroze zbavit?

Korozi mohl podlehnout i kovový plot či kovové prvky střechy. Vše je potřeba ihned zkontrolovat, ať si koroze všimnete včas. A co když jste ji opravdu odhalili?

Pomohou různé speciální prostředky, třeba odrezovače, tedy nátěry, které dokážou rez přeměnit na stabilní sloučeninu železa. Vždy je ale lepší věnovat se prevenci než pak složitě napravovat škody. Používejte tedy antikorozní spreje. Při natírání kovového plotu pak můžete vybrat takovou základovou barvu, která nabízí ochranu proti korozi.

 

Právě se děje

Další zprávy